Илхам Тохти: Активист, усмихващ се в лицето на несправедливостта

Илхам Тохти е бивш уйгурски професор по икономика в пекинския университет Миндзу, наскоро наричан „Китайският Мандела“ от „Guardian” е арестуван на 14 Януари, 2014 година. Той е обвинен в подбуждане на сепаратизъм, етническа омраза, и подкрепа на терористични дейности, поради неговата открита критика към политиката на китайското правителството. След ареста му,има двудневен открит процес между 17 и 18 септември, 2014 г., който води до осъждането му на доживотен затвор. Това шокира много чуждестранни и местни наблюдатели, приятели и организации, които подкрепиха Илхам. Илхам е виден активист, който се опитваше да запази езиковите, културните и религиозните права на малцинствените етнически уйгури. Уйгурите са тюркоезична и обикновено мюсюлманска група, живееща предимно в Синдзян  Уйгурският автономен регион (СУАР от сега нататък). Илхам е наричан „съвестта“ на уйгурския народ.

Предистория

Активистката кариера на Илхам започва през 1994 г., когато той започва да пише за нарушенията, които уйгурите в СУАР претърпяват. През 2006 г. той променя полето си за изява, като той и други учени създават уебсайта „Уйгур Онлайн“ (uighurbiz.org). Уебсайтът е бил платформа на китайски език, който се е стремял да преодолее продължаващото разделение между уйгурското малцинство и китайците Хан. Платформата на кратко, е служила на Илхам като пространство, в което гласа на уйгурите да бъде чут в страната и в чужбина. Той задълбочава темата как тежкото положение на уйгурите ги кара да се чувстват пренебрегнати от цялото общество и забравени от китайското правителство по отношение на социално-икономическото развитие. Илхам кани ханци на платформа за мирен и рационален дебат върху техните различни възгледи, защото както той подчертава, ханците не са врагове на уйгурите.

Чрез своя уебсайт, Илхам насърчава мирен подход и нито веднъж не подбужда или насърчава насилие. Той внимава да не наруши правителствени закони или основните споразумения, които съществуват в гражданското общество. Въпреки това, сайтът започва да привлича вниманието на китайското правителство, което забранява сайта за първи път през 2008 г., преди Китай да е домакин на Олимписйките игри. Правителството обяснява спирането на уебсайта с това, че на него се публикуват връзки с така наречените уйгурски екстремисти базирани в чужбина.  Големите етнически бунтове в Урумчи, столицата на СУАР, и терористичните атаки, вдъхновени от по-агрсивното разбиране на исляма, водят до около 200 убити, 18 000 задържани и към 35 изчезнали, на 5 Юли, 2009 г. След случая, Илхам открито говори за инцидента и публикува имената и лицата на онези, които са изчезнали. Това доведе до неговия домашен арест и по-късно задържане в арест за 5 седмици, докато след международен натиск, не е бил освободен.

Друг отличителен момент от живота на Илхам се случва, когато той и дъщеря му Джухър са на летището, за да хванат самолет към САЩ, където Илхам е поканен да бъде гостуващ лектор. Илхам бил спрян от властите, задържан и бит, докато гледал как качват дъщеря му на самолет за САЩ сама. Този момент бележи кулминацията в историята на Илхам. През 2013 г. уйгурско семейство катастрофира с джипа си на моста Джингшуй. Китайското правителство го определя като терористичен акт, което впоследствие води до засилване на интереса към Илхам Тохти от други държави. Същата година на 2 ноември, когато Илхам е на път към летището, за да вземе майка си, политически полицаи се блъскат в колата на Илхам. Властите използват заплахи и сплашване към Илхам, както и към семейството му, ако той не престане да комуникира с чуждестранни медии. С натиска върху себе си, той започва да изразява безпокойството си, че не е в безопастност. Дори пророчески, в разговор с Михрай Абделим, репортер на уйгурската служба за радио Свободна Азия, че наблюдението върху него от агентите на държавна сигурност се е увеличило, и че скоро гласът му ще бъде заглушен. Въз основа на тези притеснения, той моли последните му думи да бъдат пуснати в ефир едва след като бъде задържан.

Арест, насилие и открит процес

През Януари, 2014 г. около 20 полицаи нападат дома на Илхам и го пребиват пред очите на двете му малки деца. Те го задържат, а сайтът му е свален завинаги. На следващия ден, Хонг Лей, говорител на министерство на външните работи, обяснява, че Илхам е задържан за „криминални действия“. Обвиненията за задържането му са обявени февруари, като официалната версия е, че е обвинен в „сепаратизъм“, неясен доклад и никакви доказателства, които обаче водят до потенциална смъртна присъда. Арестът му предизвиква сериозна подкрепа като става ясно, че той се е противопоставил на призивите за независимост на СУАР и е за това регионът да остане част от Китай. Уебсайтът „Foreign Policy” публикува техния анализ на някои от запазените статии на Илхам от неговия доказателствен материал и никъде не намират пряк или косвен израз на сепаратизъм или искане на независимост. Илхам е бил държан на тайно място в продължение на 5 месеца, без достъп до никакъв контакт, както със семейство и приятели, така и с неговия адвокат Ли Фангпин. Това продължава до 26 юни, когато Ли съобщава, че Илхам е бил окован в първите 20 дни от задържането му е било отказвано храна в продължение на 10 дни. Тези действия представляват нарушения на международното право и със сигурност попадат в обхвата на жестокост, унизителност и брутализъм спрямо задържан. Мнозина вярват, че Илхам Тохти е бил изтезаван в продължение на месеци.

Илхам вижда семейството си само веднъж, осем месеца след задържането му. Ускореният процес признава Илхам за виновен и той е осъден на доживотен затвор макар и да отрича всички обвинения срещу себе си.   По време на процеса, прокурорите твърдят, че Илхам представя терористите като герои в часовете си, интернационализира уйгурския въпрос и дори се възползва от показания на студенти, които е принудил да го подкрепят. Някои от студентите са били принудително претърсвани, задържани, а някои са изчезнали в периода на делото. Тези действия помагат на прокурорите да съставят уличаващо дело, твърдящо, че Илхам не е миролюбивият човек за, който се представя, а точно обратното.

Зад борбата на Илхам

За какво наистина е делото срещу Илхам Тохти? Уйгурско-ханските отношения съществуват от основаването на китайската народна република (КНР), които въвеждат по-сурови политики срещу уйгурите , особено след като Си Дзинпин поема властта на Китай през март 2013 г. По-късно Дзинпин разкрива „големия стратегически план“, за СУАР, като Илхам изразява притесненията си, че натискът върху уйгурите е на път да се засили. Китайското правителство определя случая като „Уйгурски въпрос“ или „проблема на Синцзян“, който те са се опитали да разрешат чрез процес на синификация. По-късно той насърчи хан китайците да мигрират в региона чрез политики, които облагодетелстваха хан, за сметка на уйгурите, което води до социално-икономически дисбаланс. Илхам е жертва на китайската цензура на медиите, където дори днес, приложението Сина Уейбо,подобно на Туитър, може да вкара автор в затвора, ако явно критикува правителството. Лишаването от свобода на Илхам, доказва, че китайското правителство не приема хан и уйгури за равни. В отговор на предполагаемата терористична атака от уйгурите срещу ханците на гарата в Кунмин през 2014 г., правителството обявява народна война срещу терора. Основно противоречие е, че интернет служи като основен инструмент за търговия и комуникация, а вместо това Китай използва „Голяма защитна стена“, за да блокира навлизането на чуждо съдържание. Китай използва интернет като инструмент за разбиване, цензуриране и контрол на цивилните мнения в пространството. Китай намира за криминално разпространението на слухове в мрежата и изисква предварителна регистрация на всеки акаунт, който изказва мнение по политически въпроси.

 

Като автор на тази статия, заедно с моите колеги от “Broken Chalk”, изпитвам истинско състрадание към Илхам и хората като него, тъй като и аз също имам собствен блог, в който обсъждам опасенията си по текущи глобални проблеми. Свободното изразяване, по начина по, който Илхам го прави не е престпление, нито трябва да го прави поддръжник на тероризма, търговец на наркотици, продавач на оръжия или американски агент. Той наистина се е стремял да накара уйгурите и ханците да участват в дискусии, да пренебрегнат различията си и да станат по-обединени. Той избира да използва мирен метод, с който да образова другите за уйгурите, да премахне представата, че народът му са терористи и превратаджии и искат да свалят китайското правителство. За сметка на това, той стана политически мъченик, получавайки множество награди за стремежа си за разширяване на човешките права. Той се опитва да спаси народа си от многобройните нарушения на човешките права, които уйгурите изпитват от 2017 г. до сега под формата на побои, изтезания, изнасилвания, убийства и други.

В крайна сметка Илхам ще остане в историята, като осведомен, смел, притежаващ смелостта да се бори за етническите уйгури, като държи главата си вдигната пред лицето на несправедливостта.

За да прочетете и научите повече за Илхам Тохти, има скорошна публикация, наречена „Ние уйгурите нямаме дума: „един затворен писател говори“ (Verso Books). Това е поредица от събрани есета и статии от Илхам преди задържането му. Версия с меки корици и електронна книга са достъпни на:  https://bit.ly/3wiP6Mv

 

Written by Karl Baldacchino English Version : https://brokenchalk.org/ilham-tohti-an-activist-smiling-in-the-face-of-injustice/

Edited by Olga Ruiz Pilato

Translated by: Ivan Evstatiev

 

Sources;

[i] Kennedy, H. (2022) ‘We Uyghur’s Have No Say by Ilham Tohti Review – A People Ignored’. The Guardian. Available online from: https://www.theguardian.com/books/2022/mar/09/we-uyghurs-have-no-say-ilham-tohti-review-background-genocide-china [Accessed on 20/03/2022].

[ii] Makinen, J. (2014) ‘China’s Detention of Uighur Professor Ilham Tohti Worries U.S.’. Los Angeles Times. Available online from: https://www.latimes.com/world/worldnow/la-fg-wn-china-detention-professor-20140117-story.html#axzz2qljh0LfJ [Accessed on 19/03/2022]; see also Wong, E. (2014) ‘Uighur Scholar Ilham Tohti Goes in Trial in China on Separatist Charges’. The New York Times. Available online from: https://www.nytimes.com/2014/09/18/world/asia/separatism-trial-of-ilham-tohti-uighur-scholar-begins-in-china.html?_r=0 [Accessed on 19/03/2022]; see also Wertime, D. (2014) ‘An Internet Where Nobody Says Anything’. China File. Available online from: https://www.chinafile.com/reporting-opinion/media/internet-where-nobody-says-anything [Accessed on 19/03/2022]; see also Amnesty International, ‘Academicus Ilham Tohti: Levenslang Gevangengezet’. Available online from: https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/themas/sport-en-mensenrechten/ilham-tohti [Accessed on 19/03/2022]; see also Denyer, S. & Rauhala, E. (2016) ‘To Beijing’s Dismay, Jailed Uighur Scholar Winds Human Rights Award’. The Washington Post. Available online from: https://www.washingtonpost.com/world/to-beijings-dismay-jailed-uighur-scholar-wins-human-rights-award/2016/10/11/d07dff8c-8f85-11e6-81c3-fb2fde4e7164_story.html [Accessed on 19/03/2022]; see also PEN America, ‘Ilham Tohti’. Available online from: https://pen.org/advocacy-case/ilham-tohti/ [Accessed on 19/03/2022].

[iii] Woeser, T. (2009) ‘Interview with Uyghur Scholar Ilham Tohti’. YouTube. Available online from: https://www.youtube.com/watch?v=aQT0iN1nMk8 [Accessed on 19/03/2022]; see also ‘An Internet Where Nobody Says Anything’; see also Johnson, I. (2014) ‘”They Don’t Want Moderate Uighurs”’. China File. Available online from: https://www.chinafile.com/library/nyrb-china-archive/they-dont-want-moderate-uighurs [Accessed on 19/03/2022].

[iv] ‘An Internet Where Nobody Says Anything’; see also ‘To Beijing’s Dismay, Jailed Uighur Scholar Winds Human Rights Award’; see also Tom Lantos Human Rights Commission, ‘Ilham Tohti’. United States Congress. Available online from: https://humanrightscommission.house.gov/defending-freedom-project/prisoners-by-country/China/Ilham%20Tohti#:~:text=Biography%3A%20Ilham%20Tohti%20is%20a,regional%20autonomy%20laws%20in%20China. [Accessed on 19/03/2022].

[v] ) ‘Interview With Uyghur Scholar Ilham Tohti’; see also PEN America (2014) ‘Ilham Tohti: 2014 PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award Winner’. YouTube. Available online from: https://www.youtube.com/watch?v=gm6YLWrnKPw [Accessed 19/03/2022].

[vi] Ibid.

[vii] ‘Ilham Tohti’. United States Congress; see also ‘An Internet Where Nobody Says Anything’.

[viii] known as 7/5 due to it being a sensitive date in China

[ix] ‘They Don’t Want Moderate Uyghurs’; see also PEN America, ‘Ilham Tohti’; see also Tohti, I. (2013) ‘The Wounds of the Uyghur People Have Not Healed’. Radio Free Asia. Available online from: https://www.rfa.org/english/commentaries/wounds-07052013134813.html [Accessed on 19/03/2022]; see also ‘To Beijing’s Dismay, Jailed Uighur Scholar Winds Human Rights Award’.

[x] PEN America, ‘Ilham Tohti’.

[xi] Ibid.; see also ‘They Don’t Want Moderate Uyghurs’; see also Tohti, I. (2013) ‘Uyghur Scholar Tohti Speaks About His Concerns Before Detention’. Radio Free Asia. Available online from: https://www.rfa.org/english/news/uyghur/interview-02072014182032.html [Accessed on 19/03/2022]; see also ‘China’s Detention of Uighur Professor Ilham Tohti Worries U.S.’.

[xii] ‘Uyghur Scholar Tohti Speaks About His Concerns Before Detention’; see also ‘They Don’t Want Moderate Uyghurs’.

[xiii] PEN America, ‘Ilham Tohti’; see also ‘China’s Detention of Uighur Professor Ilham Tohti Worries U.S.’; see also ‘Ilham Tohti’. United States Congress; see also ‘An Internet Where Nobody Says Anything’.

[xiv] ‘An Internet Where Nobody Says Anything’

[xv] Ibid.; see also ‘Uighur Scholar Ilham Tohti Goes in Trial in China on Separatist Charges’; see also Cao, Y. (2014) ‘China in 2014 Through the Eyes of a Human Rights Advocate’. China File. Available online from: https://www.chinafile.com/reporting-opinion/china-2014-through-eyes-human-rights-advocate [Accessed on 20/03/2022].

[xvi] ‘Academicus Ilham Tohti: Levenslang Gevangengezet’; see also ‘An Internet Where Nobody Says Anything’; see also ‘Uighur Scholar Ilham Tohti Goes in Trial in China on Separatist Charges’; see also ‘China in 2014 Through the Eyes of a Human Rights Advocate’.

[xvii] ‘An Internet Where Nobody Says Anything’; see also ‘China in 2014 Through the Eyes of a Human Rights Advocate’; see also ‘China’s Detention of Uighur Professor Ilham Tohti Worries U.S.’; see also ‘They Don’t Want Moderate Uyghurs’; see also ‘To Beijing’s Dismay, Jailed Uighur Scholar Winds Human Rights Award’.

[xviii] PEN America, ‘Ilham Tohti’; see also European Foundation for South Asia Studies, ‘Language, Religion, and Surveillance: A Comparative Analysis of China’s Governance Models in Tibet and Xinjiang’. Available online from: https://www.efsas.org/publications/study-papers/comparative-analysis-of-governance-models-in-tibet-and-xinjiang/ [Accessed on 20/03/2022].

[xix] Ibid.; see also ‘China in 2014 Through the Eyes of a Human Rights Advocate’; see also ‘An Internet Where Nobody Says Anything’.

[xx] ‘An Internet Where Nobody Says Anything’; see also ‘China in 2014 Through the Eyes of a Human Rights Advocate’.

[xxi] Ibid.

[xxii] Ilham Tohti is the recipient of PEN America’s 2014 PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award, the 2016 Martin Ennals Award for human rights defenders who show deep commitment and face great personal risk, Liberal International’s 2017 Prize for Freedom, was nominated in 2019 and 2020 for the Nobel Peace Prize, and awarded in 2019 Freedom Award by Freedom House, the Vaclav Havel Human Rights Prize by the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE), and the Sakharov Prize for Freedom of Thought.

[xxiii] ‘We Uyghur’s Have No Say by Ilham Tohti Review – A People Ignored’; see also ‘Academicus Ilham Tohti.

 

*cover photo taken from: https://www.omct.org/fr/ressources/declarations/ilham-tohti-2016-martin-ennals-award-laureate-for-human-rights-defender

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *