Comunicat de presă: Broken Chalk solicită încetarea imediată a focului din partea Israelului și a comunității internaționale în urma ultimei crize de la Spitalul Baptist Al-Ahli

18 Octombrie 2023

Pe 7 octombrie, Hamas a lansat un atac semnificativ asupra teritoriului israelian în timpul unui festival, chiar în afara zidurilor din jurul Fâșiei Gaza. Acest eveniment a dus la pierderea tragică a peste 250 de civili israelieni, iar mulți alții au fost răpiți și ținuți captivi în enclavă. Ca răspuns, Israelul a inițiat un conflict pe scară largă cu Hamas, care a dus la atacuri aeriene asupra Gazei și la un asediu amplu la graniță. Acest conflict a avut consecințe devastatoare, cu aproximativ 3.000 de victime palestiniene atribuite atacului inițial al Hamas, precum și   peste 1.300 de civili israelieni uciși. Drept consecință, s-a declanșat o criză umanitară tragică pentru peste 2 milioane de palestinieni în orașul cel mai dens populat din lume.

Reflectând asupra pierderilor de vieți umane, este sfâșietor să constatăm că peste 1.000 de copii au murit în Gaza de la începutul conflictului, după cum a estimat Ministerul Sănătății din Gaza. Având în vedere că jumătate din populația de 2,3 milioane din Gaza are sub 18 ani, Națiunile Unite și comunitatea internațională trebuie să își intensifice eforturile pentru a promova o încetare imediată a focului și pentru a asigura respectarea de către ambele părți a regulilor dreptului internațional. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a solicitat o încetare imediată a focului umanitar, afirmând că „atacurile Hamas nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian.”

Provocările discuțiilor recente în curs de desfășurare, care implică Statele Unite, Uniunea Europeană, Israel și Egipt, sunt profund îngrijorătoare. Scopul principal al acestor discuții este de a facilita intrarea ajutorului umanitar critic din Egipt în Gaza prin deschiderea trecerii Rafah. Din păcate, aceste negocieri s-au confruntat cu obstacole semnificative, deoarece Israelul a vizat trecerea Rafah cu lovituri aeriene de patru ori de la începutul conflictului din 7 octombrie. Sute de camioane umanitare egiptene sunt blocate la trecerea Rafah, iar guvernul egiptean face presiuni asupra Israelului și SUA să înceteze atacurile, astfel încât ajutorul umanitar nerestricționat să ajungă la numeroși bărbați, femei și copii răniți.

Pe 17 octombrie, o explozie masivă a zguduit Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza, unde medicii și asistentele aveau grijă de palestinieni răniți, inclusiv femei și copii, iar alți palestinieni căutau în continuare adăpost. Acest incident a devenit locul celui mai mare număr de decese din orice eveniment de la începutul conflictului actual, cu moartea a 500 de persoane, conform rapoartelor autorităților sanitare palestiniene. Ambii principali actori militari din conflict, Hamas și Forța de Apărare Israeliană, susțin că cealaltă parte este responsabilă pentru incident.

Datorită crizei umanitare fără precedent provocate de acest conflict, cu aproape 2,2 milioane de palestinieni care rămân fără acces la provizii de bază, cum ar fi hrană, apă și electricitate, Broken Chalk cere acțiuni imediate pentru a pune capăt încălcărilor extreme ale drepturilor omului și pentru a aduce stabilitate în regiune și pentru întreaga umanitate. Facem apel la guvernul israelian și comunitatea internațională să implementeze de urgență o încetare a focului și să permită ajutorului umanitar să treacă prin granița Rafah, asigurându-se că numeroși palestinieni strămutați și afectați primesc asistența necesară. Facem apel, de asemenea, la guvernul israelian să respecte cu strictețe regulile dreptului internațional privind protejarea spitalelor, jurnaliștilor și civililor. Considerăm că este necesar ca guvernul Israelului să fie mai bine monitorizat de către comunitatea internațională, pentru a se asigura respectarea drepturilor omului. Este urgent ca Israelul să înceteze asediul asupra Gazei pentru a permite apă, alimente, electricitate și combustibil să ajungă în spitalele palestiniene.

Broken Chalk aduce la cunoștință acest document publicului cu respectul cuvenit.

Semnat,

Broken Chalk

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *