Η ζωή της Halime Gulsu: η θεϊκή δασκάλα που δολοφονήθηκε στη φυλακή

Το αποτυχημένο σωφρονιστικό σύστημα της Τουρκίας οδήγησε στον τραγικό θάνατο μια μοναδική ψυχή. Μια κριτική του βιβλίου “η ζωή της Halime Gulsu: η θεϊκή δασκάλα που σκοτώθηκε στην φυλακή” (2022)

Από την Vivien Kretz

Πώς μπορεί οι φυλακισμένοι που δεν έχουν καταδικασθεί σε θάνατο να δολοφονούνται;

Πώς οι πολίτες πληρώνουν με την ζωή τους; Ερωτήματα σαν αυτό προκύπτουν, όταν σκέφτεσαι την μοίρα της Halime Gulsu.

Το βιβλίο της Zeynep Kayadelen από τις εκδόσεις της αμερικανικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ”οι Υπέρμαχοι της Σιωπηλής Τουρκίας” (AST) με τίτλο: ”Halime Gulsu: η θεϊκή δασκάλα που δολοφονήθηκε στη φυλακή” βασίζεται στις μαρτυρίες των συγκρατούμενων της Gulsu για τις τελευταίες στιγμές της όπως και σ’ αυτές των φίλων της και της οικογένειάς της.

Πέθανε ως κρατούμενη σε μια πτέρυγα της φυλακής στην επαρχία Μερσίνη της Τουρκίας, επειδή δεν είχε πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

Η ιστορία της Halime Gulsu παρουσιάστηκε από την τουρκική ΜΚΟ ”οι Υπέρμαχοι της Σιωπηλής Τουρκίας” (AST). Η συγγραφέας Zeynep Kayadelen ξεκινάει το έργο της με την εξής εισαγωγή: ”Έχουμε πεθάνει πολλές φορές”. (Kayadelen 2022,9). Η απελπισία διαπερνάει τις λέξεις της. Αφιέρωσε το έργο της σ’ όσους είχαν οδυνηρό θάνατο για κάτι που πίστευαν.

Στη συγκινητική νουβέλα της, η Kayadelen ασχολείται με την άσχημη μοίρα της Halime Gulsu, μιας αφοσιωμένης δασκάλας που δίδαξε στην Τουρκία και συμμετείχε στο κίνημα Hizmet. Το κίνημα αυτό επηρεαζόταν από τις ιδέες και τους σκοπούς του ακαδημαϊκού Φετουλάχ Γκιουλέν. Το κίνημα Hizmet επεδίωκε μια πιο ελεύθερη, πιο ισότιμη και πιο βιώσιμη Τουρκία.

Η Gulsu ήταν μια εξαιρετικά αφοσιωμένη δασκάλα. Δίδασκε στους μαθητές της και στήριξε πολλούς εξ αυτών, όταν συνελήφθησαν από το τουρκικό καθεστώς.

Το τουρκικό καθεστώς ήταν κατά του κινήματος Hizmet και όσων συνδέονταν μ’ αυτό. Η Gulsu και οι περισσότεροι φίλοι της ήταν σε δύσκολη κατάσταση. Ένιωθε πως παρακολουθούσαν κάθε βήμα της. Ήξερε πως ήταν στόχος του καθεστώτος και δεν είχε καλές διαθέσεις απέναντι της. Όπως περιγράφει η Kayadelen: ”Αν η καταπίεση ήταν φωτιά, η κακία τους ήταν ο άνεμος που την φούντωνε”. Παρ’ όλα αυτά, η Gulsu αρνήθηκε να υποκύψει και απέρριψε την ευκαιρία να εγκαταλείψει την χώρα της.  Πολλοί από την οικογένεια της ζούσαν στον Καναδά, οπότε συχνά θα μπορούσε να ταξιδεύει για να τους δει. Ωστόσο, ήταν μια περήφανη υπήκοος της Τουρκίας και επέλεξε να μείνει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της εναντίον του καθεστώτος. Σημειώνεται πολλές φορές στο βιβλίο ότι έβλεπε τον εαυτό της ως πολίτη της Τουρκίας και αποφάσισε να παλέψει για ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα της. Όμως, το καθεστώς διαφωνούσε μ’ αυτό.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018 η Gulsu συνελήφθη, επειδή συμμετείχε στο κίνημα Hizmet. Η σύλληψή της την αιφνιδίασε. H Gulsu ήξερε ότι την παρακολουθούσαν, αλλά δεν περίμενε ότι θα την συλλάμβαναν και θα κατέληγε στη φυλακή.

Αφού οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις της Μερσίνης εισέβαλαν στο διαμέρισμά της και έλεγξαν τα πάντα, της πέρασαν χειροπέδες και την οδήγησαν στην φυλακή στην πόλη Ταρσό.

Η Gulsu δεν ήταν υγιής. Υπέφερε από χρόνιο ερυθηματώδη λύκο, ένα αυτοάνοσο νόσημα, που απαιτούσε καθημερινή και εβδομαδιαία θεραπεία.

Όταν οι τουρκικές δυνάμεις την συνέλαβαν, πήρε γρήγορα μαζί της τα φάρμακα της ημέρας και τις συνταγές του ιατρού. Δυστυχώς, ξέχασε την εβδομαδιαία θεραπεία.

Μόλις η Gulsu έφθασε στη φυλακή, ζήτησε τα ιατρικά έγγραφά της που επιβεβαίωναν πως ήταν άρρωστη και χρειαζόταν εβδομαδιαία θεραπεία, αλλά τα έγγραφα δεν βρέθηκαν πουθενά.

Η Gulsu βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση που μάλιστα απειλούσε την ζωή της.

Μπήκε σ’ ένα γεμάτο κελί μαζί με πολλές άλλες γυναίκες. Το κελί προοριζόταν για 10 άτομα με 10 κρεβάτια και όταν έφθασε η ίδια, ήταν ήδη διπλάσιος ο αριθμός.

Κάποιες από τις κρατούμενες είχαν μωρά, αλλά δεν ήταν μαζί τους. Οι κρατούμενες αναγκάστηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σπίτι, επειδή δεν μπορούσαν να τα φροντίζουν στη φυλακή.

Η Gulsu έζησε την εμπειρία από πρώτο χέρι: την ρουτίνα, την αβεβαιότητα, τις ιστορίες των άλλων κρατούμενων, αλλά όχι για πολύ. Τρεις μήνες μετά την σύλληψή της, η Gulsu πέθανε λόγω ιατρικής αμέλειας.

H Gulsu δεν είχε πρόσβαση στην εβδομαδιαία θεραπεία ή δεν της δόθηκαν φάρμακα για τον χρόνιο ερυθηματώδη λύκο. Η κατάστασή της χειροτέρευε, έβγαλε εξογκώματα και η αγωνία της ήταν τρομερή.

Η Gulsu αδυνάτιζε μέρα με την ημέρα. Όταν ο αδερφός της μπόρεσε να της φέρει τα φάρμακα, ήταν ήδη πάρα πολύ αργά. Η Gulsu δεν άντεχε τον πόνο και η ασθένειά της είχε εξελιχθεί. Σύμφωνα με τις συγκρατούμενες και την οικογένειά της, η Gulsu καταλάβαινε πως έρχεται το τέλος της.

Αφού υπέφερε για βδομάδες, επετράπη στην Gulsu η πρόσβαση σε νοσοκομείο, αλλά ήταν αργά. Όταν επέστρεψε στη φυλακή, οι συγκρατούμενες της, οι οποίες ήταν πλέον φίλες που την νοιάζονταν, έπρεπε να την μεταφέρουν, καθώς ήταν υπερβολικά αδύνατη και δεν μπορούσε να περπατήσει, την φρόντιζαν, την τάιζαν και προσεύχονταν γι’ αυτήν.

Δυστυχώς, τον Απρίλιο του 2018, στις 3:10, πέθανε μόνη της στον διάδρομο της φυλακής. ”Σαν ένα άδειο κουκούλι, το στεγνό σώμα έμεινε πίσω, για να αναπαυθεί εκεί” όπως έγραψε η Kayadelen στο βιβλίο της.

Η συγγραφέας Kayadelen αφηγείται την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο, που είναι πιο εύκολο για τον αναγνώστη να καταλάβει τι πέρασε η δασκάλα κατά το δύσκολο διάστημα του εγκλεισμού της.

Το βιβλίο της Kayadelen είναι μια όμορφη εμπειρία με μια προσωπική άποψη για το τι βίωσε η Gulsu τις τελευταίες ημέρες της ζωής της. Μέσα από πολλές συνεντεύξεις με ανθρώπους που εργάζονταν στη φυλακή και με αυτούς που συνδέονταν με την Gulsu, η οργάνωση συγκέντρωσε ιστορίες για τον χρόνο της στη φυλακή και δημιούργησε την βάση για μια ιστορία που ειπώθηκε από τα βάθη της καρδιάς.

Το έργο της Kayadelen είναι μια δυνατή φωνή κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές της Τουρκίας. Οι Υπέρμαχοι της Σιωπηλής Τουρκίας έκαναν μια εξαιρετική δουλειά αποδίδοντας την ελάχιστη δικαιοσύνη στην Halime Gulsu, την ”θεϊκή δασκάλα”.

Το βιβλίο διατίθεται εδώ: The Life of Halime Gulsu: The Heavenly Teacher Murdered in Prison: Kayadelen, Zeynep, Girdap, Hafza, Korku, Ummu, Nazif, Muhsin, Y., E., W., Barbara, Hur, Hande, Silenced Turkey, Advocates of, Publishing, AST: 9798365685956: Amazon.com: Books

Μετάφραση από την Αλεξία Καψαμπέλη /Translated by Alexia Kapsabeli from the original The life of Halime Gulsu: The Heavenly Teacher Murdered in Prison.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *