Германският съд намира за виновен сирийски полковник във военни престъпления и престъпления срещу човечеството

Ануар Раслан е осъден за извършването на общо 27 убийства, изнасилвания и сексуални посегателства в центъра за задържане „Ал Катиб“ около Дамаск. Тази присъда е първата, която директно свързва Сирия с военни престпления. Принципът на универсалната юрисдикция позволява на съдилищата в Германия да съдят обвинените във военни престъпления в други страни.

 

Обвиненията към извършителя

Тврди се, че извършителят е работил като главен следовател на сирийската тайна служба в центъра за задържане „Ал Катиб“ в Дамаск и е отговорен за изтезаването на най-малко четри хиляди души. Той е обвинен и в убийството на 58 задържани. Съдът пледира за доживотна присъда. Бившият полковник отрича обвиненията. Той твърди, че тайно е подкрепял опозицията и дори е присъствал на мирната конференция в Женева през 2014г. Обвинението оспорва тези сведения чрез свидетели, които твърдят, че Раслан винаги е използвал сила, за да изпълнява заповедите на властта. Съподсъдимият Еяд А. Е обвинен в приканването на тридесет анти-правителствени демонстранти в центъра за задържане. Предстои обжалване на обвиненията.

 

By Aniruddh Rajendran

Translated by Ivan Evstatiev [German court finds a former Syrian army colonel guilty of war crimes and crimes against humanity.]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *