Кой е тиранинът на 2021 година?

Представете си, че живеете в 21-век, където технологиите, науката, здравеопазването, медиите, изкуството и образованието се развиват, а вие сте в затвора, защото изразявате мнението си и защитавате правата си. За съжаление, в момента това се случва в много страни по света.

Въпреки, че лидерите на някои страни се опитват да развиват и прилагат демокрацията заедно с правата на човека, има други, които напротив, вкарват гражданите си в затвора, които изискват основни човешки права.

Миналата година много журналисти и активисти за човешките права, бяха вкарани в затвора за изразяване на мнение и защитаването на основни човешки права като равенство в образованието и равни условия за жените. Правата на тези журналисти са отнети от управниците на техните страни, а извиненията, за да оправдаят действията си са лъжливи абсурдни.

Индекс на цензурата са подготвили списък със световните лидери, които са се отличили с жестоки нарушения на човешките права.

 

Александър Лукашенко

Познат като „последният диктатор на Европа“, както той гордо се самоопределя, периодът на управление на Лукашенко е един от най-пагубните в историята на страната. Хвърлил е в затвора стотици протестиращи, както и журналисти на опозицията и активисти за човешките права. В допълнение на това, той подписа закон, който позволява на полицаите да стрелят по протестиращите, без да бъдат държани за отговорност, предоставяйки на полицията огромна власт да извършва „полицейска бруталност“ спрямо протестиращите. Тъй като медиите са конторлирани от правителството, има нулева обективност в репортажите на новините, а медиите, които говорят неблагоприятно за президента са подложени на постоянни заплахи.

Образованието трябва да бъде осигурено за всички еднакво, но при сегашното управление на Лукашенко, това изглежда невъзможно. Причината е най-новото нарушение на човешките права в образователната сфера, на президента на Беларус, което забранява на млади граждани, които не подкрепят управлението му, да учат в университет. Също така десетки учители, които не вярват в идеологията на държавата са уволнени.

 

Жаир Болсонаро

Откакто Болсонаро поема властта през 2019 година, Бразилия се сблъсква с проблеми в много области. Медийната цензура се поставя на критиците на Болсонаро и неговия режим, а журналистите са атакувани и хвърлени в затвора за критика на крайнодесните му идеологии. Избирането на Болсонаро за президент облагодетелства хора с крайнодесни идеологии, което води до увеличаване на хомофобските и атаки срещу  „ЛГБТК+“ общността и жените. Болсонаро е известен със своите хомофобски и женомразки изявления.

Бразилия преживя един от най-тежките си периоди, откакто Ковид-19 удари страната, тъй като лошата преценка на Болсонаро доведе до огромното разпространение на вируса в цялата страна. Болсонаро е обвинен, че контролира образованието и атакува теми, занимаващи се с расизъм, жени и история на „ЛГБТК+“ обществото и равенството между половете.

Повечето от държавните университети в Бразилия зависят от държавно финансиране, но имаше предложение от Министерството на образованието да се намали финансирането на държавните университети с 30% като се премахнат катедрите по философия и социология. Настоящият режим в Бразилия също така насърчава да се разобличават и уволняват учители с леви идеиологии и да се изключват ученици, които критикуват управлението на Болсонаро.

 

Си Дзинпин

Един от най-опасните владетели на Китай, известен със своите брутални, крайнодесни и ревизионистки идеологии, също така отговорен за геноцида, който в момента заличава уйгурското общество в Синдзян. Както всички други крайно десни управници по света, които се забавляват като слагат в затвора журналисти и активисти, не е изненада, Си Дзинпин е един от тези владетели. Той е отговорен за ареста на много журналисти и правозащитници, които разобличиха него и неговата политическа партия. Дзинпин и неговата партия контролират образованието в страната и в чужбина, заплашвайки всеки, който говори против него или „ККП“ (Китайска комунистическа партия). Бившият министър на образованието Юан Гуйрен публично заяви, че западните учебници трябва да бъде забранено да влизат в образователната система, особено тези, които критикуват „ККП“ и нейните лидери. Това изявление е с цел ограничаване на информацията към студентите и опит за намаляване на атаките срещу „ККП“.

Очаква се от населението на Китай да следват управлението на „ККП“ и всеки, който се осмели да ги критикува бива обявен в държавна измяна и чужд шпионаж и ще бъде обвинен в нарушаване на закона. Това означава, че всеки учител или ученик, който си позволи открито да критикува Дзинпин и управлението му, ще бъде осъден и вкаран в затвор.

 

Доналд Тръмп

Тръмп създаде един от най-лошите периоди на САЩ като президент. Тръмп е исвестен със своите крайнодесни идеали, анти бежански изказвания, ислямофобски виждания и популяризиране на конспиративни теории.

Неговите закони за борба с бежанците включват изграждането на стена между САЩ и Мексико с цел да намали идването на бежанци от южната съседка. Заповед наречена „Защита на нацията от терористични атаки на чужди граждани“ включва забрана на граждани от 7 държави с мюсюлманско мнозинство да влизат в САЩ. Тази заповед е насочена към мюсюлманските имигранти, особено към тези с ниски доходи, тъй като законът предполага, че гражданите от тези държави са терористи и носят заплаха за безпоастността на САЩ.

Крайно десните изявления на Тръмп насърчиха привърженици на бялата раса да атакуват другите раси, мигранти и хора от религиозни малцинства. Учениците и студентите, които са част от малцинство, ставаха обект на расистки атаки, тъй като през 2018 г. администрацията на Тръмп отмени въведената от Обама кампания насочена към прекратяване на расовата дискриминация в училищата. Министърът на образованието Бетси ДеВос заяви, че „дисциплината е въпрос по, който учителите в класната стая и местните училищни ръководители заслужават автономия“. Министерството на образованието също така отмени друга инициатива започната при Обама, а именно по-строги мерки за справяне със сексуалните посегателства в кампусите и защита на транссексуалните ученици от всякаква форма на атака.

 

Реджеп Ердоган

Ердоган е един от противоречивите управници на Турция, известен със силните си религиозно-консервативни идеологии и крайно-десни възгледи. Противопоставянето му срещу „ЛГБТК+“ общността и женомразки изявления са част от неговата пропаганда към създаването на ислямски халифат и възстановяването на Османската империя.

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция, която имаше за цел да защити жените и „ЛГБТК+“ общността от насилие и злоупотреби и да гарантира правата им. Това предизвика сериозни притеснения за това как Ердоган и неговият режим управляват страната на фона на нарастващия процент на фемицид и хомофобски атаки, като не осигуряват защита за жертвите на тези атаки.

Сектантството и религиозната нетолерантност са се увеличили значително в Турция след идването на Ердоган на власт. Бежанците и етническите малцинства, особено кюрдите, страдат най-много от неговия режим. ООН съобщава, че през 2016 г. турските военни и полицейски сили са убили хиляди хора по време на операция срещу кюрдските бунтовници в Югоизточна Турция. Докладът от ООН обобщава всички убийства, изтезания, изнасилвания и унищожаване на имуществото.

Мирни протести избухнаха в университет „Boğaziçi” след назначаването от Ердоган на академик Мелих Булу за ректор на университета. Булу е известен с близките си отношения с Партията на справедливостта и развитието (ПСР) ръководена от Ердоган. Студентите, които протестираха бяха арестувани и обвинени, заплашвани и малтретирани, докато Ердоган ги наричаше „мързеливи и тесногръди“. Той ги обвини във връзки с тероризъм, което той често използва като обвинения за неговите противници и всеки, който критикува режима му.

Над 100 000 професори, правителствени служители и журналисти бяха хвърлени в затвора от режима на Ердоган след неуспешният опит за преврат през 2016 г. Голяма част от задържаните са членове на движението Хизмет, създадено от турския проповедник Фетхула Гюлен, който бе посочен от Ердоган като основен виновник за преврата. Членовете на движението Хизмет отричат тези обвинения и теърдят, че Ердоган сам е организирал преврата, за да може да подсигури своята позиция и власт. Репресията след преврата води до затварянето на гюленистки училища, отстраняването на хиляди последователи на Гюлен от държавните им позиции, и ареста на повече от 150 000 образовани цивилни, обвинени във връзка с Гюлен.

 

Хасан Акхунд

Афганистан е център на внимание откакто талибаните си възвърнаха контрола на страната след десетилетие. Оттогава страната изпадна в икономическа, образователна и хуманитарна рецесия, засягаща особено правата на жените.

Мохамед Хасан Акхунд е един от основателите на талибаните и е ултраконсервативен религиозен учен, назначен за министър председател на Афганистан. Тяхното управление води до тежки нарушения на човешките права.

Откакто Акхунд е министър председател, жените, журналистите и активистите за човешките права страдат най-много. Момичетата нямат право да посещават училища и университет без специално религиозно облекло, а на жените е забранено да напускат домовете си без придружител мъж. Талибаните наложиха закони, които насърчават дискриминацията по пол, което води до загуба на кариерата и открита атака срещу правата на жените.

Завръщането на талибаните на власт оказва дълбоко влияние върху образованието. Въпреки, че е позволил на момичетата и жените да посещават училища и университети, министърът на образованието заяви, че на жените ще бъде разрешено да посещават институциите само с мъжкия си придружител и, че обучението им ще е в съответствие с талибанското тълкуване на ислямското право. Министърът на образованието Хакани, също заяви, че няма да има паралелки със смесени полове и ще се прилага законът на шериата в училищата и университетите.

 

Башар Асад

Башар Асад е синоним на диктатура. Диктаторът на Сирия е отговорен за клането на милиони цивилни, които се противопоставят на режима му, и е ползвал химически оръжия, изтезания и екзекуция като методи на защита. Той арестува и убива журналисти, които разкриват военните му престъплениям както и бомбардира гъсто населени цивилни райони. Това доведе до бежанска криза при, която 9 милиона души бяха принудени да избягат в съседни държави, търсейки убежище в бежански лагери и живеейки при тежки условия. Световната хранителна програма на ООН съобщи, че близо 6 милиона сирийци разчитат на нейните програми, за да оцелеят.

При сегашната ситуация в Сирия, много ученици и студенти се страхуват за живота си и дори много родители отказват да изпратят децата си на училище, тъй като те са се превърнали във военна подготовка. Ако се разбере, че тези семейства са част от антиправителствени протести или се противопоставят на режима на Асад, те най-често биват измъчвани, заплашвани и убити, като от сирийските въоражени сили, биват обявявани за „изчезнали“.

Училищата и университетите в Сирия, следват учебната програма, която е интерпретирана от режима на Асад. Тя възпитава учениците в съответствие с правителствените идеологии, което води до нови поколения в подкрепа на режима на Асад.

 

Али Хаменей

Иран е известна със своята богата история и култура, която има принос в научната, здравната и философската сфера. Въпреки богатата си история, Иран в момента страда от тежки нарушения на човешките права, причинени от техния върховен лидер.

Али Хаменей е много противоречива фигура в Иран, известен със силните си религиозно-консервативни идеологии и крайно-десни възгледи. Режимът на Хаменей е известен с бруталност и налагането на религиозни вярвания върху хората, като същевременно не зачита други религии и етнически малцинства намиращи се в Иран. Всеки, който критикува правителството е подложен на заплахи и съд, тъй като Шериатските закони се прилагат във всички правителствени институции.

Той е отговорен за затварянето на много университети, в които студентите се противопоставят на неговото правителство и нарушенията на човешките права, които е извършил. В Иран е забранено преподаването на английски език в началните училища, позовавайки се на това, че това отваря врата за разпространението на западните идеологии, или както той го нарича „западна културна инвазия“. Това действие има за цел да сведе до минимум правителствената критика сред студентите и да ги накара да не обръщат внимание на жестоките нарушения срещу човешките права извършени в цялата страна.

 

Никола Мадуро

Венецуела страда от огромна икономическа криза през последните години, като нивата на безработица и бедност се увеличават годишно. Тези нива нараснаха след през 2013 г. Николас Мадуро пое властта, което доведе до протести и сериозна опозиция срещу него.

Причините за протестите бяха корупционни скандали, тоталитаризъм, както и неуспех да защити демокрацията, осигурена от покойния Уго Чавес. В отговор на протестите, режимът на Мадуро осъжда, измъчва и убива цивилни, участващи в протести, включително журналисти и активисти. Много от тях са обявени за изчезнали.

Кризата засегна дълбоко образованието на децата, тъй като родителите не са способни да закупуват необходимите учебни материали и храна. Много от учениците са напуснали училище и са започнали работа, за да помагат на семействата си.  Също толкова лошо е положението и в университетите. Професорите и академичните работници получават много ниско заплащане, а в някои случаи дори не получават. Някои университети страдат от недостиг на вода, което показва колко малко внимание е обърнато на образованието във Венецуела. Режимът на Мадуро понякога арестува студенти, протестиращи срещу настоящите условия в образователната система, а понякога дори въоражените сили и стрелба срещу студентите.

 

Мин Аунг Хлайнг

Независимостта на Мианмар от британско управление през 1948 г. изважда на показ редица проблеми в страната. Гражданската война, бедността, военното управление и установяването на диктатура, са основни проблеми пред, които е изправен Мианмар. Въоръжените сили на Мианмар, известни като „Татмаду“, превърнаха мюсюлманското общество „Рохингя“ в мишена.

През 2020 г. Аун Сан Су Чжи и нейната политическа партия „Национална лига за демокрация“ спечелиха изборите за втори път. Военните лидери обвиниха изборите, че са фалшифицирани, а висшият генерал на Мианмар Мин Аунг Хлайнг организира преврат през 2021 г. завземайки властта в страната, задържайки Су Чжи и други опозиционни лидери.

Когато в страната избухват мирни протести след преврата, много цивилни губят живота си, тъй като военният режим на Аунг Хлайнг убива, измъчва и изнасилва протестиращите, докато сълзотворен газ и други оръжия са използвани за разпръскването на демонстрантите.

Като се има предвид настоящата политическа нестабилност в старната, много ученици са спрели образованието си поради опасения, че училищните програми са продиктувани от военна политика прославяща лидерството на Аунг Хлайнг.

 

Ким Чен Ун

Северна Корея е една от най-изолираните държави. Управната система е комбинация между комунизъм, конфуцианство и монархическа диктатура. Северна Корея е известна със своя авторитарен режим, тъй като владетелят Ким Чен Ун и неговата партия „Работническа партия на Корея“ използват заплахи, за да могат да подчинят хората. Ким ограничава връзката с външния свят, като така гарантира, че хората остават в държавата. Концепцията за свобода или опозиция не се толерира от Чен Ун и всъщност не съществува в севрнокорейското общество. Това обяснява защо независими медии и опозиционни партии не съществуват в Северна Корея, тъй като Чен Ун и предците му са изолирали напълно държавата, превръщайки себе си в Бог, и  техния народ „Божи роби“.

Нивата на бедност в Северна Корея постоянно нарастват и до 2018 г. нивата на бедност бяха определени на 80%. Както във Венецуела, ученици напускат училище, за да работят и да изкарват прехрана за себе си и семейството си. По време на ваканции, учениците са принудени да работят в провинциалните райони, а учителите за правителството. Учителите са заети с изграждане на железопътни линии, земеделие и други незаконни работи, за да оцелеят.

Образователната система на Корея се състои от насилствена пропаганда за Ким Чен Ун. Студентите трябва да изнасят безкрайни речи, възхвалявайки наследството на Ким. Управлението се поддържа от системно индоктриниране на населението, като по този начин се запазва подчинението към лидера. Понятия като свобода или човешки права не съществуват, а международните въпроси се представят невярно.

 

Пол Кагаме

Въпреки напредъка на Руанда в области като здравеоопазването и образованието, за които президентът Кагме твърди, че има заслуга, в правителството има сериозни недостатъци. Кагаме става президент на Руанда през 2000г. и както всеки друг диктатор, използва властта си, за да закрие опозиционните партии и журналисти, които разкриват за нарушените човешки права по време на неговото управление. Той неколкократно е вкарвал в затвора кандидати за президент, като ги обвинява в укриване на данъци и твърди, че представляват заплаха за националната сигурност. Тези обвинения, разбира се, са фалшиви и единствената им цел е да успее да запази властта си.

Въпреки, че Кагаме си приписва заслуги за развитие в образователната сфера, записи на УНИЦЕФ сочат точно обратното. Много деца с увреждания не са записани в начални училища, тъй като няма никакви условия за тях. Много от съораженията не са проектирани да отговарят на техните нужди.

Образователната сфера се нуждае от много внимание. Само 18% от децата посещават детска градина, а момичетата са по-склонни да напуснат училище.

 

Владимир Путин

Според „Freedomhouse.org” Русия има едва 20 от 100 възможни точки по отношение на политически права и свобода на словото. Президентът на страната Владимир Путин упражнява авторитарен режим с позиция на нулева толерантност към опозицията и критика към режима. Той обвинява опозиционните партии и протестиращите като „терористи“ и „шпиони“, които заплашват безопасността на страната. Алексей Навални, известен критик на ръководството на Путин и активист за борба с корупцията, беше отровен през 2020 г. ,твърдейки се, че е по заповед на Путин. През 2021 г. Навални бе пратен в затвора, действие, което накара много от организациите за правата на човека да осъдят режима на Путин и да поискат от хората да се надигнат срещу него. Включително незаконното анексиране на Крим и участие в политиката на постсъветските държави, са част от нарушенията на човешки права от Владимир Путин.

Путин наложи идеологиите си и върху образователната система, като одобри нов закон, който забранява образователни промени без съгласието на властите, като по този начин създава сериозно ограничение на свободата на училищата и университетите.

С цел да разкраси историята, Министерството на образованието в Русия одобри учебниците в училищата да представят анексирането на Крим като мирно събитие. Това е само пример как Путин ръководи авторитарен режим, което води до създаването на поколение, което да се гордее със Съветския съюз.

 

Теодоро Обианг

Известен като втория национален лидер, който не е крал, Обианг ръководи Екваториална Гвинея от 1979 г., чрез авторитарен режим. Правата на човека се нарушават редовно, тъй като злоупотребата с човешки права, корупцията и насилствената власт, са основните проблеми пред, които страната е изправена през последните 43 години. Населението живее в постоянен страх, а защитниците на човешките права и политическите опоненти са изправени пред системен тормоз от страна на Обианг.

Въпреки множеството природни ресурси, от които страната печели, сферата на образованието е тотално занемарена. Най-често учителите им се плаща под минималната заплата като има и недостиг  на училищни пособия. Училищата са проектирани по начин, който не отговаря на нуждите на учениците. Корупцията играе огромна роля в образователната система, тъй като учителите, които имат политически връзки, получават длъжност в училища или университети без да имат нужните опит и квалификации.

 

Шейх Хасина

Управлението на шейх Хасина е известно с множество нарушения на човешките права. Журналисти за арестувани незаконно, а активисти за човешките права изчезват. Режимът измъчва протестиращите срещу ръководството на Хасина.

Бангладеш е сред държавите с най-много нарушения на женските права. Домашното насилие, киселинните атаки, изнасилванията и детските бракове са непропорционално високи в цялата страна. С грешното ползване на законите, които защитават жените и децата, случаите нарастват ежедневно.

Образованието в Бангладеш продължава да страда, тъй като процентът на бедност се увеличава всяка година, принуждавайки учениците да напуснат училище, за да помагат на семействата си. Момичетата са по-склонни да напуснат училище и много от тях дори не посещават начално училище, тъй като то е предразположено към сексизъм. От тази гледна точка родителите не намират образованието за момичетата като нужно.

 

Гурбангули Бердимухамедов

Гурбангули Бердимухамедов е най-лошият диктатор в света според списание „Обозревател“. Съобщава се, че той е извършил едни от най-сериозните нарушения на човешките права в Туркменистан, държава, която е една от най-изолираните в света.

Свободата под всякаква форма не съществува в Туркменистан. Бердимухамедов налага властта си във всяко кътче на страната. Няма свобода на словото, нито на религията, камо ли на медиите и информацията като насилието и отвличането е нормализирано при неговия режим.

Пропагандата на Бердимухамедов оказва влияние и на образователната система. В училищата се преподава по учебници, съдържащи възхвалителни речи за управлението на Бердимухамедов и неговия режим. Тези учебници промиват мозъците на младото поколение.

Училищата и университетите се контролират от правителството, тъй като те решават каква да бъде информацията, която учениците и студентите да получават, за да гарантират сигурността на настоящия политически режим.

Туркменистан има недостиг на квалифицирани учители в резултат на лошите условия в образователния сектор, като липса на образователни ресурси в училищата и университетите. Двойните смени и съботните часове оказват сериозно напрежение върху ученици и учители. Жените страдат и от допълнителните очаквания, че трябва да се оженят на 20, 21 годишна възраст. Следователно много от тях се чувстват обезкуражени да завършат висшето си образование, тъй като вече са създали собствени семейства, което възпрепятства образование и респективно кариера.

 

Кой е Тиранин на годината за 2021 г.? ПОБЕДИТЕЛЪТ ОБЯВЕН

 

Original text: Zinat Asadova

Translated by: Ivan Evstatiev  [Who is 2021’s Tyrant of the Year?]

 

Sources:
1. https://www.indexoncensorship.org/2021/12/who-is-2021s-tyrant-of-the-year/
2. https://www.washingtonpost.com/world/2021/05/24/faq-lukashenko-belarus/
3. https://belsat.eu/en/news/lukashenka-wants-opposition-minded-students-out-of-universities/
4. https://www.voiceofbelarus.com/lukashenko-fires-teachers/
5. https://www.france24.com/en/live-news/20211116-bolsonaro-govt-accused-of-censoring-brazil-school-exam
6. https://theconversation.com/bolsonaro-faces-crimes-against-humanity-charge-over-covid-19-mishandling-5-essential-reads-170332
7. https://theconversation.com/brazilian-universities-fear-bolsonaro-plan-to-eliminate-humanities-and-slash-public-education-budgets-117530
8. https://www.wilsoncenter.org/xis-statements-education
9. https://www.jpolrisk.com/what-the-chinese-education-minister-is-really-trying-to-say/
10. https://cmsny.org/trumps-executive-orders-immigration-refugees/
11. https://apnews.com/article/politics-lifestyle-us-news-education-donald-trump-07c8e7c5a69942699f7640890677c2d2
12. https://www.educationnext.org/harmful-policies-values-rhetoric-trump-and-nations-schools-forum-jeffries/
13. https://www.hrw.org/news/2021/03/24/turkey-erdogans-onslaught-rights-and-democracy
14. https://www.nytimes.com/2017/03/10/world/europe/un-turkey-kurds-human-rights-abuses.html
16. https://www.hrw.org/news/2021/02/18/turkey-student-protesters-risk-prosecution
17. https://www.ibtimes.co.uk/erdogans-war-education-exodus-turkeys-teachers-1656930
18. https://en.wikipedia.org/wiki/Hasan_Akhund
19. https://www.hrw.org/news/2021/09/29/list-taliban-policies-violating-womens-rights-afghanistan
20. https://www.insider.com/women-can-attend-university-mixed-classes-banned-taliban-education-minister-2021-8
21. https://theworld.org/stories/2014-09-24/8-reminders-how-horrible-syrian-president-bashar-al-assad-has-been-his-people
22. https://theworld.org/stories/2014-09-24/8-reminders-how-horrible-syrian-president-bashar-al-assad-has-been-his-people
23. https://www.hrw.org/report/2013/06/05/safe-no-more/students-and-schools-under-attack-syria
24. https://www.hrw.org/report/2013/06/05/safe-no-more/students-and-schools-under-attack-syria
25. https://justice4iran.org/12022/
26. https://tolonews.com/world/iran-bans-english-primary-schools-over-%E2%80%98cultural-invasion%E2%80%99
27. https://www.statista.com/statistics/370935/unemployment-rate-in-venezuela/
28. https://www.statista.com/statistics/1235189/household-poverty-rate-venezuela/
29. https://www.vox.com/world/2017/9/19/16189742/venezuela-maduro-dictator-chavez-collapse
30. https://www.globalcitizen.org/en/content/venezuela-crisis-childrens-education/
31. https://www.timeshighereducation.com/news/venezuelan-universities-approaching-point-no-return
32. https://www.refworld.org/docid/5be942fca.html
33. https://www.cfr.org/backgrounder/myanmar-history-coup-military-rule-ethnic-conflict-rohingya
34. https://www.hrw.org/news/2021/09/27/what-impunity-looks
35. https://www.frontiermyanmar.net/en/parents-teachers-and-students-boycott-slave-education-system/
36. https://www.hrw.org/world-report/2020/country-chapters/north-korea#
37. https://s-space.snu.ac.kr/bitstream/10371/110061/1/02.pdf
38. https://www.researchgate.net/figure/North-Korea-estimated-poverty-rates-by-region-2012-and-2018-Figures-obtained-using_fig5_339990994
39. https://s-space.snu.ac.kr/bitstream/10371/110061/1/02.pdf
40. https://s-space.snu.ac.kr/bitstream/10371/110061/1/02.pdf
41. https://www.cfr.org/blog/alongside-real-progress-kagames-human-rights-abuses-persist
42. https://www.unicef.org/rwanda/education
43. https://www.unicef.org/rwanda/education
44. https://freedomhouse.org/country/russia/freedom-world/2021
45. https://thebell.io/en/russia-tightens-state-control-over-education/
46. https://khpg.org/en/1608809430
47. https://en.wikipedia.org/wiki/Teodoro_Obiang_Nguema_Mbasogo
48. https://www.amnesty.org/en/latest/news/2019/08/equatorial-guinea-years-of-repression-and-rule-of-fear/
49. https://www.borgenmagazine.com/education-equatorial-guinea-budget-crisis/
50. https://www.justiceinitiative.org/voices/amidst-unesco-scandal-president-obiang-gives-schools-notebooks-his-image
51. https://www.amnestyusa.org/countries/bangladesh/
52. https://www.amnestyusa.org/countries/bangladesh/
53. https://borgenproject.org/girls-education-in-bangladesh/
54. https://en.wikipedia.org/wiki/Gurbanguly_Berdimuhamedow
55. https://www.hrw.org/world-report/2020/country-chapters/turkmenistan
56. https://borgenproject.org/8-facts-about-education-in-turkmenistan/#:~:text=Turkmenistan%20has%20an%20impressively%20high,through%2010th%20grade%20in%20Turkmenistan.
57. https://borgenproject.org/8-facts-about-education-in-turkmenistan/#:~:text=Turkmenistan%20has%20an%20impressively%20high,through%2010th%20grade%20in%20Turkmenistan.

pictures are taken from : https://www.indexoncensorship.org/2021/12/who-is-2021s-tyrant-of-the-year/

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *