Нарушения на човешките права в турските затвори

Турското правителство нарушава утвърдени вътрешни и международни закони, като държи тежко болни затворници, които са произволно задържани. Затворниците в Турция се борят със сексуално и физическо насилие, като голо претъвсване, тормоз и брутални побои. Също така има и други нарушения на законите като безумно скъпи столви, среднощни нападения в отделенията, ограничения за книги, отказ на лекарства и произволни наказания. Тази статия ще разкрие за някои от случаите за нарушения на човешките права в затворите.

След опита за преврат през 2016 г. броят на лишените от свобода е нараснал значително, до степен, че капацитета на всички затвори е недостатъчен. Въпреки това, пренаселеността не е единственият проблем на турските затвори, тъй като малтретирането и нарушаването на човешките права на затворниците е тема, която не трябва да се пренебрегва.

Турският президент Реджеп Ердоган  се е насочил към последователи на движението „Гюлен“, религиозна група вдъхновена от духовника Фетхула Гюлен. Движението съществува от Декември 2013 г., когато се провеждат поредица от разследвания за корупция, замесващи Ердоган и негови приближени. Сред жертвите са много опозиционни политици, журналисти,адвокати и защитници на човешките права. Юсуф Бекмезчи (82 г.), тежко болен затворник, който е бил държан в затвора Кириклар, Измир е починал след 47 дни в интензивното отделение.  Той е арестуван през Януари 2020 г. като част от разследването на движението „Гюлен“. Бекмезчи е осъден на 17 години и 4 месеца затвор на 9 Април, 2021 г. по обвинение, че е „мениджър” на организация. Саадет Айтекин, негова внучка и адвокат, заявява, че делото на дядо ѝ е било във Върховния съд. Присъдата му не бе ратифицирана, но съдът постанови, че той трябва да продължи да я илзежава в болница. Бекмезчи е имал заболявания, но те отказали да освободят мъж, който живее на системи, защото имало „риск за бягство“. Действително, турският съвет по съдебна медицина, издава доклад посочващ, че Бекземчи не е в състояние да остане в затвора, но съдът отхвърля доклада с обяснението, че има „риск за бягство“. Дъщеря му Шейма Бекмезчи, заявява, че баща ѝ не разбира съдебните процедури, поради причината, че Юсуф Бекмезчи страда от напреднала форма на Алцхаймер и съответно не е способен да се защити сам. Тя предполага, че липсата на необходимите грижи за менталното здраве в затвора, са влошили състоянието на баща ѝ. „Той напълно се самозабравя в съда и е в уязвимо състояние“.

Асоциацията за човешките права обяви, че към Юни 2020 г. броят на болните затворниците в Турция възлиза на 1605, от които 600 са в критично състояние. Правителството е разрешило задържането им в затвора, въпреки, че повечето от тях са имали съдебномедицински и медицински доклади, които го смятат за негодни за оставане в затвора. Властите отказват тяхното освобождаване с основанието, че представляват заплаха за обществото. Неуспехът да бъдат освободени критично болни затворници, за да получат подходящо медицинско лечение, доведе до пет смъртни случая в първите 5 месеца на 2020 г. След началото на пандемията правителството освободи затворници обвинени в убийства, но реши да задържи политическите затворници, въпреки рисковете от пандемията. Мугла почина след като бе заразена с Ковид-19.

През Ноември и Декември няколко затворници загубиха живота си в затвори тип Т и Ф. Затворниците Гарибе Гезер и Иляс Демир са намеренин мъртви в килиите, в които са били изолирани. Някои затворници като 33-годишният Бангин Мухамед и 65-годишният Абдулрезак Шуюр, починаха поради неуспех да бъдат освободени, въпреки тежкото им състояние и в случая напреднала форма на рак. Други са намерени мъртви в килиите си, като администрацията съобщава на семействата им, че са се самоубили, но това твърдение е под сериозно съмнение.

На 20 Януари, 2022 г. 43-ма адвокати и кантори, както и организации за правата на човека на национално и международно ниво, подписват спешно писмо до специалния отдел на ООН, за да обърнат внимание на случая на турския затворник Айсел Туглук. Туглук е диганостициран с деменция и продължава да бъде държан в затвора въпреки десетки медицински доклади доказващи, че състоянието на затворника не е стабилно и се е влошило след началото на пандемията. Писмо до правителството гласи, че има медицински доклади доказващи състоянието на хиляди затворници, които са тежко болни и спрямо вътрешни и международни стандарти, тези затворници трябва незабавно да бъдат освободени.

Въпреки исканията, в началото на 2022 г. затворникът Тургай Дениз получава белодробна недостатъчност и губи живота си по време на произволно задържане. Въпреки, че медицинските доклади подчертават важността важността за грижите за него по време на хоспитализация, той остава в затвора. Неговият случай е един от осемтте подобни през последните три месеца. Нусра Муглет бе осъден и хвърлен в затвора за привърженик на движението „Гюлен“. При арестта не са взети предвид сърдечните и бъбречните проблеми, както и рака на простата. Пренебрегвайки състоянието на Муглет, той умира в затвора.

В изявление за пресата, проведено в Истанбул, се отбелязва, че нарушенията на правата в затвора постепенно стават систематични, като нарушават здравеопазване, право на комуникация, изтезания и малтретиране. Достъп до адвокат и правосъдие стават мираж за много затворници в Турция. Правозащитниците изразяват своите притеснения, че вече се разглежда като обикновен инцидент, мъртво тяло да се изнася от затвора по всяко време.

От името на “Broken Chalk” отправям спешен призив към всички международни общности и организации да предприемат незабавни действия срещу несправедливостта и нечовешкото отношение към болните затворници. Желаем да се помогне на тези, които неправомерно страдат от Режима на Ердоган и умират, защото нямат осигурени необходимите условия.

 

 

Original article :  Olga Ruiz Palato

Translated by: Ivan Evstatiev [Human Rights Violations in Turkish Prisons]

 

Sources;

[1] Duvar English, MHP submits social media proposal, seeks penalties for fake accounts, February 2022 <accessible at https://www.duvarenglish.com/mhp-submits-social-media-proposal-seeks-penalties-for-fake-accounts-news-60333>.

[2] Turkish Minute, Turkish court rejects ailing philanthropist’s appeal for release from prison, January 2022 <accessible at  https://www.turkishminute.com/2022/01/12/kish-court-rejects-ailing-philanthropists-appeal-for-release-from-prison/>.

[3] MedyaNews, Turkey: Severely ill octogenarian prisoner dies, January 2022 <accessible at https://medyanews.net/turkey-severely-ill-octogenarian-prisoner-dies/>.

[4] Ibid.

[5] Ibid.

[6] Turkish Minute, Turkish court rejects ailing philanthropist’s appeal for release from prison, January 2022 <accessible at  https://www.turkishminute.com/2022/01/12/kish-court-rejects-ailing-philanthropists-appeal-for-release-from-prison/>.

[7] Ibid.

[8] Politurco, Gulenm sympathisers are dying in prisons under the ruling of the Erdogan regime, February 2022 <accessible at  https://politurco.com/gulen-sympathizers-are-dying-in-prisons-under-the-ruling-of-the-erdogan-regime-84-year-old-nusret-mugla-was-one-of-the-many-and-died-most-recently.html>.

[9] English Bianet, At least 59 ill prisoners lost their lives in Turkey in a year, January 2022 <accessible at  https://m.bianet.org/english/human-rights/256124-at-least-59-ill-prisoners-lost-their-lives-in-turkey-in-a-year>.

[10] Ibid.

[11] Ibid.

[12] International Federation for Human Rights, Turkey must immediately release Aysel Tugluk and other severely ill prisoners, January 2022 <accessible at https://www.fidh.org/en/region/europe-central-asia/turkey/turkey-must-immediately-release-aysel-tugluk-and-other-severely-ill>.

[13] Ibid.

[14] Ibid.

[15] Ibid.

[16] English Bianet, At least 59 ill prisoners lost their lives in Turkey in a year, January 2022 <accessible at  https://m.bianet.org/english/human-rights/256124-at-least-59-ill-prisoners-lost-their-lives-in-turkey-in-a-year>.

[17] Ibid.

[18] Ibid.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *