Решенията на Международната организация по труда след опита за преврат в Турция през 2016 г.

На 15 Юли 2016г. в Турция избухва преврат срещу Реджеп Ердоган и неговите институции, но превратът е неуспешен. Разпадането на демократичното управление, заплахата за правата на човека и секуларизмът са част от причините за преврата. Опитът за преврат е бил извършен от малка част от турските въоръжени сили, които сами се определят като „Съветът за мир у дома“. Турското правителство свързва опитите за преврат с движението „Гюлен“, което определят като терористична организация. Фетхуллах Гюлен е ислямски учител, проповедник и някогашен лидер на общественото мнение. В момента той живее в Пенсилвания в изгнание, след като беше лидер на движението „Гюлен“ в Турция. Гюлен отрича участие в преврата, който е довел до хилядите арести.

 

A group of Government Workers known as “Yuksel Direniscileri” asking to the Turkish Government to get their work back. from: https://gercekhaberajansi.org/fotograflarla-yuksel-direnisi/

Най-малко 20,000 турски граждани са били задържани поради предполагаеми връзки с движението Гюлен. Турските власти искат репатрирането на Гюлен, но Министерството на правосъдието и държавният департамент намират доказателствата представени от техните турски колеги за непоследователни и недостоверни. Сред задържаните са били 5000 членове на образователния сектор и над 21 000 учители, чиито лицензи са били отнети, а техните иднетификационни номера са били добавени към турската база данни, за да се ограничи бъдещата заетост. Въпреки това, доказателствата, които свързват 20,000 с Гюлен са незначителни. Освен това, има теории, че превратът е нагласен предварително. След първата седмица на преврата, хиляди държавни служители и войници са били уволнени. Въпреки това, списъкът включващ предполагаемите заговорници е бил твърде обширен, което е невъзможно да се събере часове след преврата. .[1] Част от този списък са били хора, които са починали седица или месец преди преврата. Подозрения относно честността и качеството на разследванията нараснали. САЩ, германското разузнаване и британските служби се съмняват в официалния турски разказ.

Според турското правителство над 135,000 държавни служители, включително и 4000 учители, са били уволнени или отстранени от длъжност, след като правителството прибягва до репресии след неуспешния преврат. Международната организация про труда осъди задържането на тези лица и твърди, че това е направено без никакъв надзор от страна на съдебните органи, без надлежно разследване и без „принципа на презумпцията за невинност“ предоставени от конвенциите на международната организация по труда. [2]

 

Турското правителство заявява, че разпускането на „съюза на работниците“ и синдикати свързани с тях се дължи на връзката им с така наречената „терористична организация“ на Гюлен, която правителството обвинява с организирането на преврата. Въпреки това, констатациите на комисията на МОТ, отбелязват, че решението и правомощието за обявяване на извънредно положение и за разпускането на гореспоменатите синдикати, са предоставени на министерския съвет, когато правомощията за вземане на тези решения трябва да са в ръцете на парламента. Тази промяна позволява на изпълнителния орган да издава укази със силата на закон, вместо обикновените законодателни процедури на праламента. Следователно всички вътрешни канали за търсене на правни поправки са неизползваеми.

МОТ заявява, че лицата, които членуват в синдикати свързани с движението „Гюлен“ са напълно законни съгласно член 2 на конвенция 87. Те твърдят, че тези профсъюзи са били учредени и са действали законно до обявяването на извънредно положение. Следователно е незаконно да се наказват работниците просто за членство в синдикат без доказателство за участие, конкретно действие или дори да знаят, че е възможно да са имали връзка с терористична организация. Твърди се, че тези обвинения са направени преди всякакви разследвания и при липса на коректна процедура.

 

Изпълнителният съвет на Международната организация по труда заключва, че уволненията извършени със законовите укази и закриването на институции в Турция са в разрез с Международните конвенции номер 158 и 57 и следователно незаконосъобразни. Правителството на Ердоган е призовано да промени тази незаконосъобразност. Повече от година след решението на МОТ, правителството на Ердоган не само не е изпълнило молбата, но и няма намерения да го прави. Изпълнението на тези решения взети от МОТ са задължителни, както от гледна точка на международното право, така и от гледна точка на турското. Долупоставената петиция представя задълбочен курс на действие за коригиране на несправедливостта.

Петицията моли МОТ да потвърди своето решение и да действа в полза на решението на Съвета на директорите.

https://www.change.org/p/t-c-cumhurba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-akp-h%C3%BCk%C3%BCmeti-ilo-karar%C4%B1n%C4%B1-uygulas%C4%B1n?recruiter=727197161&utm_source=share_petition&utm_medium=twitter&utm_campaign=psf_combo_share_initial&utm_term=psf_combo_share_initial&recruited_by_id=72177aa0-46d1-11e7-9baa-531942383f9c&share_bandit_exp=initial-31948766-en-US

Моля, отделете няколко минути, за да прочетете петицията. Ако подкрепяте написаното, може да я подпишете и да помогнете на правителствените служители.

 

Translated by: Ivan Evstatiev original : https://brokenchalk.org/the-decision-of-the-international-labor-organization-ilo-following-the-failed-2016-coup-in-turkey/

Original text: Mahnoor Tariq

 

 

References

Michael Rubin, (2017), ‘Did Erdogan stage the coup?’,  AEIdeas
David Lepeska, (2020), The ‘gift from god’ that crushed Turkish democracy, Retrieved from http://ahval.co/en-84353

Source URL: https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—ed_norm/—relconf/documents/meetingdocument/wcms_775695.pdf
Source URL: Human Rights Watch, https://www.hrw.org/news/2016/07/18/turkey-protect-rights-law-after-coup-attempt

 

[1] (Rubin, 2017)

[2] https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—ed_norm/—relconf/documents/meetingdocument/wcms_775695.pdf

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *