Abolirea malefică de către talibani a drepturilor femeilor în Afganistan

 

de Leticia Cox

 

Taliban înseamnă suprimarea femeilor. Taliban înseamnă degradarea calităților, locului și rolului unei femei în societate. Talibanii nu înseamnă interdicția la educație sau muncă pentru femei, în afară de treburile casnice și de nașterea copiilor. Talibanii înseamnă privarea de drepturile fundamentale ale femeilor, trăind cu frică și fără demnitate.

 

Majoritatea afganilor, inclusiv unii talibani, nu susțin excluderea femeilor și fetelor din sistemul educațional și sunt serios îngrijorați de consecințele pentru întreaga națiune.

 

După anunțul talibanilor de a interzice accesul studentelor la universitate, studenții de sex masculin au renunțat la examen în semn de protest față de decizia talibanilor, iar mai mulți profesori de sex masculin și-au dat demisia.

 

Țările musulmane, precum Turcia, Arabia Saudită, Pakistan și Qatar, și-au exprimat tristețea față de interzicerea participării la cursuri  universitare și au cerut autorităților talibane să-și retragă decizia.

 

„Nu există nicio justificare religioasă sau culturală pentru aceasta”, a spus Husna Jalal, în vârstă de 26 de ani, absolventă de Științe Politice din Kabul.

 

Jalal a fugit din Afganistan în august anul trecut, după ce talibanii au preluat orașul Kabul. Jalal lucra de patru ani în Kabul după absolvirea universității, dar, așa cum multe femei afgane care lucrează au prezis, stricta lege Sharia  a fost pusă în aplicare imediat după ce talibanii au preluat țara.

 

„Este sfâșietor să văd că surorilor mele le sunt încălcate drepturilre fundamentale ale omului. Le-am văzut defilând pe străzi strigând pentru libertate și egalitate și cum forțele de securitate talibane au folosit violența pentru a destrăma grupul și a le împiedica să-și exercite libertatea de exprimare. “, a spus Jalal. „Oamenii din întreaga lume trebuie să își ridice vocea pentru surorile mele; talibanii ne-au luat toate speranțele”.

 

Talibanii, cunoscuți sub numele de Talib, care au încercat să pună capăt războiului în Afganistan prin aderarea mai strictă la  legea Sharia âncă din 1996, au preluat prin forță controlul Afganistanului ca Emirat Islamic al Afganistanului în 2021.

 

De zeci de ani, rolul Sharia a devenit un subiect din ce în ce mai contestat la nivel mondial. Curtea Internațională Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) a decis în mai multe cazuri că Sharia „intră în conflict cu principiile fundamentale ale democrației”. Unele practici tradiționale includ încălcări grave ale drepturilor omului, în special asupra femeilor și a libertății lor la educație.

 

Când au venit talibanii, au desființat Ministerul Femeii. Femeile au fost retrase treptat de pe ecranele de televiziune. Zeci de mii de femei erau șomere în diferite ramuri. Li s-a interzis să meargă oriunde pe distanțe mai mari de 72 km fără mahram. Femeile sunt scoase din viața socială. Serviciile de sănătate oferite acestora sunt limitate, oportunitățile de angajare sunt limitate, iar dreptul la educație le-a fost luat.

 

Anunțul recent al talibanilor de a suspenda imediat până la o nouă notificare accesul  femeilor la universitățile din întreaga țară este o încălcare flagrantă a drepturilor la egalitate consacrate în mai multe tratate internaționale din întreaga lume.

 

„Prima poruncă a islamului este „citește”. Islamul îndeamnă atât bărbații, cât și femeile să caute cunoaștere. În timp ce Coranul se adresează ființelor umane, sfătuiește bărbații și femeile să obțină cunoștințe, să găsească adevărul, să dezvăluie și să-și dezvolte propriul potențial, și să  deveniă ființe umane desăvârșite”, a declarat doctorul în Teologia Islamică, Dr. Ali Unsal, într-un interviu recent pentru Broken Chalk.

 

Dr. Ali Unsal este un scriitor, cercetător, profesor și predicator cu experiență, cu o experiență puternică în teologia și jurisprudența islamică. Dr. Unsal și-a câștigat doctoratul în teologie islamică și masterul și licența în divinitate de la școlile de divinitate de top din Turcia. El locuiește în SUA de câțiva ani, unde și-a îmbunătățit studiile și experiența academică și profesională, interacționând cu americani musulmani și nemusulmani prin seminarii, ateliere, consiliere, servicii comunitare locale și scriere academică. A condus Institutul de Studii Islamice și Turce (IITS) din Fairfax, VA.

 

Dr Unsal organizează seminarii și discuții cu academicieni din diferite țări și vorbește fluent engleza, turcă, arabă, bahasa indoneziană și tătară.

 

Potrivit doctorului Unsal, Hz. Muhammad a încurajat educația și creșterea fetelor, care au fost în special disprețuite și subevaluate de-a lungul istoriei. „De exemplu, într-unul din hadith-urile sale, „Oricine crește și disciplinează două fete până când ajung la maturitate, vom fi împreună cu acea persoană în Ziua Judecății”, explică dr. Unsal.

 

„Când femeile au venit la el și au spus că el a predat în mod constant bărbații în moschee și a transmis mesajul lui Allah, dar că femeile au fost lipsite de acest lucru, el le-a oferit un timp special și le-a dat un fel de educație.

 

Hz. Aisha, soția lui Muhammad, a devenit unul dintre cei mai importanți savanți ai societății sale cu ceea ce a învățat de la ea. Toți veneau să învețe de la el ce îi lipsea. În istoria islamului, femeile au ocupat un loc semnificativ în viața științifică și culturală. Continuarea educației într-o structură neoficială în lumea islamică și atașarea profesorului mai degrabă decât la școală a făcut ca femeile să primească mai ușor educație de la oamenii de știință din cercurile lor apropiate. Printre maeștrii lui Tâceddin es-Subki, unul dintre marii cărturari islamici, care a ascultat și a învățat hadithuri, sunt menționate 19 femei. Suyûtî a învățat hadith de la 33, İbn-i Hacer 53 și İbn-i Asâkir 80 de femei”, a spus dr. Unsal.

 

Pe 24 august anul trecut, miniștrii de externe ai grupului de state G-7 – un forum politic interguvernamental – i-au îndemnat pe talibani să retragă interdicțiile privind educația femeilor, avertizând că „persecuția de gen poate constitui o crimă împotriva umanității care va fi urmărită penal. .”

 

Mai multe surse media au raportat că forțele talibane stau în fața universităților din Kabul de la interdicție, împiedicând femeile să intre în clădiri, permițând în același timp bărbaților să intre și să-și termine munca.

 

Ministrul Învățământului Superior, Nida Mohammad Nadim, fost guvernator provincial, șef al poliției și comandant militar, susține ferm decizia împotriva educației femeilor, spunând că este împotriva valorilor islamice și afgane.

 

„După părerea mea, nu are nimic de-a face cu Islamul”, a spus dr. Unsal. „Pentru că este total împotriva tradițiilor paștun. În această tradiție, o femeie ar trebui să stea acasă doar, să-și gătească mâncarea, să nască un copil și să nu iasă afară decât dacă este necesar. Asta nu are nimic de-a face cu islamul. Pentru că soția Profetului, Hatice, era o mare femeie de afaceri. Femeile au fost prezente în toate domeniile vieții sociale. În piață, în moschee. Hz. Ömer a numit o femeie pe nume Şifa ca inspector să supravegheze bazarul”.

 

Ministrul Nadim a mai spus presei că interdicția este necesară din mai multe motive: pentru a preveni amestecarea genurilor în universități, că femeile nu respectau codul vestimentar, că studenții au plecat în alte provincii și au trăit fără familiile lor și pentru că studiul anumitor materii și cursuri predate au încălcat principiile Islamului. Aceste motive nu par convingătoare pentru  a convinge opinia publică.

 

De ce restricționează talibanii educația femeilor? Islamul nu neagă educația femeilor, deci de ce talibanii o fac?

 

„După părerea mea, ar putea exista două motive”, explică dr. Unsal. “În primul rând, nu există experiență de stat. Ei nu pot citi corect dinamica societății. Au încă o mentalitate tribală. Acest lucru îi face să facă lucruri foarte greșite. Nu pot îmbrățișa toate segmentele societății.

Al doilea este un fel de schimbare de perspectivă sau un fel de ignoranță. Ei interpretează Islamul în conformitate cu propria lor cultură tribală. Din păcate, acest lucru este atât contrar universalității Islamului, cât și departe de a răspunde nevoilor timpurilor moderne. Prin urmare, acţionează cu o interpretare radicală şi marginală”.

 

În toată țara, talibanii au interzis fetelor mersil la școală dincolo de clasa a șasea, le-au blocat femeilor acccesul la locurile de muncă și le-au ordonat să poarte burqa sau îmbrăcăminte din cap până în picioare în public. Femeilor li s-a interzis și accesul în parcuri și săli de sport

 

„Multe fete tinere sunt traumatizate când sunt ținute. Unele familii apar la știri spunând că fiica lor plânge constant și nu poate fi mângâiată. Tinerii și familiile sunt îngrijorate de viitorul lor”, a spus dr. Unsal.

 

„Surorile noastre, oamenii noștri au aceleași drepturi; vor putea beneficia de drepturile lor… desigur, în cadrul pe care îl avem noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

 

În ciuda promisiunilor inițiale privind o regulă Sharia mai moderată și respectarea drepturilor femeilor, talibanii și-au pus în aplicare interpretarea legii islamice/Sharia de când au preluat controlul în august 2021 și continuă să apară dovezi că talibanii încalcă drepturile femeilor.

 

Deci, cum poate comunitatea internațională să ajute femeile din Afganistan?

 

„UE ar trebui să înceteze finanțarea afacerilor talibanilor. Copiii din familiile talibane ar trebui să fie trimiși înapoi în Afganistan pentru a studia acolo, nu în străinătate, a spus Jalal.

 

„Donatorii internaționali ar trebui să identifice și să-și exercite influența pe care o au asupra talibanilor, fie prin sancțiuni diplomatice, sancțiuni economice, ajutor, presiune politică și alte mijloace. Ar trebui să o folosească pentru a solicita angajamente concrete privind drepturile femeilor, care vor fi semnificative pentru femei și fete și măsurabile prin monitorizare”, a spus Jalal.

 

Potrivit dr. Unsal, sancțiunile donatorilor internaționali ar putea să nu funcționeze. Talibanii au un caracter dur. Lucrul corect ar fi ca societățile musulmane, cum ar fi organizația Conferinței Islamice sau Organizația de Cooperare Islamică sau comunitățile de savanți islamici să facă ceva în colaborare cu organizațiile pentru drepturile omului, care vor da rezultate mai rapide.

 

„Talibanii sunt deranjați de critica lumii față de deciziile lor pentru societatea lor și de cererea ca greșelile lor să fie corectate. Ei spun: „Nu vă amestecați în treburile noastre interne”.

 

Unele universități sau organizații internaționale pot oferi oportunități de formare și oferă cursuri și diplome gratuite.

 

Un alt lucru este că unele țări cu care talibanii, nu din lumea occidentală, ci din lumea islamică, pot coopera și  ajuta la atenuarea acestei tensiuni prin intermediul savanților”, a sugerat dr. Unsal.

 

“Femeile din Afganistan s-au săturat să vorbească și să-și împărtășească poveștile cu presa și organizațiile străine. Simt că nimeni nu le va ajuta sau nu le poate ajuta”, a spus Jalal.

 

Educația este un drept uman recunoscut la nivel internațional, esențial pentru creșterea economică și stabilitatea Afganistanului. Talibanii sunt obligați în temeiul dreptului internațional și al Declarației Universale a Drepturilor Omului să respecte pe deplin drepturile femeilor. Afganistanul a ratificat Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) în 2003.

 

Talibanii moștenesc obligațiile Afganistanului în temeiul acelei convenții, inclusiv „urmând, prin toate mijloacele adecvate și fără întârziere, o politică de eliminare a discriminării împotriva femeilor.

 

Femeile au acum nevoie de un tutore de sex masculin pentru a călători mai mult de 48 de mile sau pentru a îndeplini sarcini de bază, cum ar fi intrarea în clădirile guvernamentale, consultarea unui medic sau luarea unui taxi. Li se interzic aproape toate locurile de muncă, cu excepția profesiilor medicale și, până miercuri, a predării. De asemenea, femeile nu mai pot vizita parcurile publice.

 

Interdicția talibanilor a accesului femeilor și fetelor de la educație a condamnat permanent femeile afgane la un viitor mai întunecat, fără oportunități.

 

„Jumătate din societate este formată din bărbați, iar cealaltă jumătate sunt femei. Prin urmare, fetele au același drept la educație ca și băieții. Există roluri vitale pe care femeile le pot juca în toate domeniile vieții. În unele domenii, pot face treabă mai bună. decât bărbații. Această decizie a Ministerului Educației Naționale din Afganistan este atât o încălcare a drepturilor omului, cât și o nenorocire pentru Afganistan”, a spus dr. Unsal.

 

 *Declarația Universală a Drepturilor Omului (DUDO) este un document vital în istoria drepturilor omului. Întocmită de reprezentanți din diferite medii juridice și culturale din toate regiunile lumii, Declarația a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la Paris la 10 decembrie 1948 (rezoluția Adunării Generale 217 A) ca standard comun de realizare pentru toate popoarele și toate națiunile. Aceasta stabilește, pentru prima dată, drepturile fundamentale ale omului care trebuie protejate universal și a fost tradusă în peste 500 de limbi. DUDO este recunoscută pentru că a inspirat și a deschis calea pentru adoptarea a peste șaptezeci de tratate privind drepturile omului, aplicate astăzi în mod permanent la nivel global și regional (toate conținând referințe la aceasta în preambulurile lor).

 

Translated by Alexandra Drugescu-Radulescu from https://brokenchalk.org/talibans-wicked-abolition-of-womens-rights-in-afghanistan/

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Afghanistan_(2001–2021)

https://www.pbs.org/newshour/world/talibans-higher-education-minister-defends-ban-on-women-from-universities

https://www.ohchr.org/en/countries/afghanistan

https://www.pbs.org/newshour/world/afghan-women-weep-over-university-ban-as-taliban-begin-enforcement

https://www.bbc.com/news/world-south-asia-11451718

https://www.theguardian.com/global-development/2022/mar/10/robbed-of-hope-afghan-girls-denied-an-education-struggle-with-depression

https://amp.cnn.com/cnn/2021/12/03/asia/afghanistan-taliban-decree-womens-rights-intl/index.html

https://edition.cnn.com/2022/12/20/asia/taliban-bans-women-university-education-intl/index.html

https://www.right-to-education.org/page/campaign

https://www.unesco.org/en/education/right-education/campaign

https://www.hrw.org/news/2021/09/02/how-international-community-can-protect-afghan-women-and-girls

 

 

 

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *