Gevangenisstraf van de onschuldigen : Prof Laçiner

Wie is Sedat Laçiner?

Sedat Laçiner is een Turkse professor geboren in Kirkale, Turkije. Hij is 49 jaar oud en zit sinds de zomer van 2016 gevangen. Professor Laçiner’s educatieve pad begon in Turkije, waar hij afstudeerde van de middelbare school en zijn bachelordiploma in Ankara afrondde. Hij begon zijn master in politieke wetenschappen in Turkije, maar na het ontvangen van een beurs van het Ministerie van Nationaal Onderwijs, voltooide hij zijn diploma in het Verenigd Koninkrijk. Na het behalen van zijn masterdiploma in 2001 behaalde hij zijn Ph.D. aan de King’s College University in Londen. In 1994 werd Sedat Laçiner aangesteld als correspondent van de premier en heeft tot op heden meerdere artikelen geschreven. Hij was lid van de Hoger Onderwijsraad (YÖK), het Nationaal Comité voor Turks-Armeense Betrekkingen (TEİmK), en werd in 2003 aangesteld als directeur van het Centrum voor Strategische Studies aan de Canakkale Onsekiz Mart University. Van 2004 tot 2010 was hij voorzitter van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies (USAK). Op 15 maart 2011 werd Laçiner op 38-jarige leeftijd benoemd tot rector van de Canakkale Onsekiz Mart University (ÇOMU), wat hem de jongste rector van Turkije maakte. In 2006 ontving hij de prijs “2006 Young Global Leader” en is nog steeds de eerste en enige persoon in Turkije die genomineerd is voor een titel op het gebied van “intellectuelen”. Professor Laçiner is de auteur van 26 boeken in zowel het Turks als het Engels.

 

De poging tot staatsgreep van Turkije

De president van Turkije, Recep Erdogan, heeft een controversiële stijl van leiderschap. Het is een dubieuze vorm van democratie. Bij het aantreden van het presidentschap nam Erdogan de media over, liet hij de aanklacht van de eerder veroordeelde regeringsministers en hun families vallen en was hij betrokken bij een enorm corruptieschandaal. In 2014 beschuldigde hij Fetullah Gülen van het organiseren van een “parallelle staatsstructuur”, wat een daad was van de eliminatie van concurrenten. Zijn acties hebben geleid tot wijdverbreide afkeuring en drang tot verandering. In 2016 gebeurde het onvermijdelijke: er vond een staatsgreep plaats. Via een omroeporganisatie maakte een factie van het leger bekend dat “het de macht had gegrepen om de democratie te beschermen tegen Recep Erdogan”. Ondanks het falen en de snelle verdwijning, suggereren bronnen dat er meer dan 1.400 gewonden en sommigen doden waren. Onder de 7.000 arrestaties bevonden zich onder meer hooggeplaatste soldaten, rechters en leraren. Volgens verschillende bronnen is de staatsgreep niet gelukt omdat deze niet de benodigde steun kreeg van burgers, die de “verandering” moesten doorvoeren. Toen Erdogan de controle over de situatie overnam, gaf hij onmiddellijk de in de VS gevestigde Fethullah Gülen de schuld. De staatsgreep wordt ook grotendeels gezien als een excuus voor de huidige president van Turkije om zijn macht te consolideren. Fethullah Gülen is vrij, maar meer dan 2.000 mensen zitten nog vast.

Waarom zit Sedat Laçiner in de gevangenis?

In 2018 werd Sedat Laçiner veroordeeld tot 9 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. Tijdens het proces wilden sommige openbare aanklagers levenslange gevangenisstraf en ontstonden er discussies over het opnieuw invoeren van de doodstraf. In een van de brieven van Laçiner aan zijn familie stelt de voormalige rector: “Na acht maanden is er nog steeds geen enkel juridisch bewijs voor de beschuldiging, namelijk een poging om de Erdogan-regering te verwijderen. De aanklacht aanvaardt zelfs dat ik geen gewelddadige of gewelddadige actie, gedrag of activiteit heb.” Hij stelt ook dat hij geen toegang had tot een advocaat en dat zijn dossier bij hem werd achtergehouden, wat neerkomt op een schending van zijn recht op een eerlijk proces en als zodanig een van zijn fundamentele mensenrechten. De voormalige rector werd ervan beschuldigd deel uit te maken van de “Gülen”-beweging en werd in hechtenis gehouden zonder voldoende bewijs dat zijn aansprakelijkheid aantoonde.
Volgens de familie van Laçiner is hij beschuldigd van terroristische misdrijven in verband met FETÖ – de Fethullah Gülen Terrorist Organisation, de term die de regering gebruikt om naar de Gülen-beweging te verwijzen. FETÖ bestaat uit volgelingen van de gematigde islamitische prediker Fethullah Gülen en zijn broer Vedat, die ook een academicus is, maar geen details heeft gekregen over wat ze zouden hebben gedaan om te worden aangeklaagd. Beiden worden vastgehouden in de Çanakkale E Type Closed Prison (Malley, 2017).
De beschuldigingen omvatten dat de Gülen-beweging een “gewapende terroristische daad” was, maar tot op de dag van vandaag is er geen bewijs om deze beschuldigingen te ondersteunen. Ondanks de opvattingen van Erdogan, neemt de wereld een standpunt in ten gunste van degenen die lijden onder zijn ijzeren vuistregime. Helaas worden er meer dan 2.000 onschuldige mensen willekeurig vastgehouden – een aantal dat illustreert dat de Turkse regering zich niet druk maakt over het vermoeden van onschuld.

 

Original text by Ivan Evstatiev English Version : https://brokenchalk.org/imprisonment-of-the-innocent-prof-laciner/

Edited by Olga Ruiz Pilato

Translated By Annemieke Rixt van der Meer

 

Sources

Malley, B. M. (2017, April 6). Is imprisoned academic a victim of a mass witchhunt? University World News. Retrieved February 22, 2022, from https://www.universityworldnews.com/post.php?story=2016111800050457

TurkeyPurge. (2017, September 25). Turkish professor Sedat Laciner, under pre-trial detention for 26 months, gets 9 years in jail | Turkey Purge. Turkeypurge.Com. Retrieved February 22, 2022, from https://turkeypurge.com/turkish-professor-sedat-laciner-under-pre-trial-detention-for-26-months-gets-9-years-in-jail

www.sabah.com.tr. (2016, July 23). Eski rektör Sedat Laçiner tutuklandı. Sabah. Retrieved February 18, 2022, from https://www.sabah.com.tr/gundem/2016/07/23/eski-rektor-sedat-laciner-tutuklandi

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *