Ilham Tohti: Egy aktivista az igazságtalansággal szemben

Ilham Tohtit*, a pekingi Minzu Egyetem egykori ujgur közgazdászprofesszorát, akit a Guardian nemrégiben “kínai Mandelaként” emlegetett, 2014. január 14-én vették őrizetbe szeparatizmus, etnikai gyűlöletre való uszítás és terrorista tevékenységek támogatásának vádjával, mivel nyíltan bírálta a kínai kormányzati politikát.  Letartóztatását követően a 2014. szeptember 17. és 18. között lezajlott kétnapos koncepciós per során Ilhamot bűnösnek találták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mely nagy megrázkódtatást jelentett számos külföldi és hazai megfigyelőnek, barátnak és szervezetnek, akik támogatták Ilhamot kiemelkedő és megfélemlítő aktivizmusában, mely a kisebbségi etnikai ujgurok autonómiáját, nyelvi, kulturális és vallási jogait védte. Az ujgurok egy török nyelvű és többségében muzulmán népcsoport, amely többnyire a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen lakik. Ilhamot “az ujgur nép lelkiismeretének” nevezik.

 

Háttér

Ilham aktivizmusa 1994-ben kezdődött, amikor elkezdett írni az ujgurok által a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen elszenvedett jogsértésekről. 2006-ban az interneten folytatta a figyelemfelkeltést, amikor más tudósokkal közösen megalapította az “Uyghur Online” weboldalt (uighurbiz.org). A weboldal egy kínai nyelvű platform volt, amely az ujgur kisebbség és a han kínaiak közötti folyamatos megosztottság áthidalására törekedett.  A platform lényegében olyan térként szolgált, amelyen Ilham hallathatta az ujgurok hangját és érdekeit belföldön és nemzetközi szinten egyaránt. Részletesen beszámolt arról, hogy az ujgurok úgy érezték, hogy az társadalom többi része lenézi őket, és a kínai kormány megfeledkezik róluk a társadalmi-gazdasági fejlődéssel kapcsolatban. Ilham meghívta a han kínaiakat egy nyitott, békés és racionális platformra, hogy megvitassák eltérő nézeteiket, mert mint hangsúlyozta, a han nem az ujgurok ellenségei, annak ellenére, hogy diszkriminatív és gyakran erőszakos hozzáállásuk van velük szemben.

Weboldalán keresztül Ilham békés és holisztikus megközelítést hirdetett, és egyszer sem szított erőszakot. Gondosan ügyelt arra, hogy nehogy összeütközésbe kerüljön a kormányzati törvényekkel vagy a civil társadalomban létező mögöttes megállapodásokkal. A weboldal azonban elkezdte vonzani a kínai kormány irigységét, amely először 2008 júniusában zárta le a weboldalt, mielőtt Kína otthont adott volna az olimpiai játékoknak. A kormány azzal indokolta a leállítást, hogy nyilvánosságra hozta a külföldön élő úgynevezett ujgur szélsőségesekkel való kapcsolatokat. A 2009. július 5-én Urumqi-ban, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület fővárosában kitört nagy etnikai zavargások és az iszlám agresszívabb olvasata által inspirált terrortámadások  körülbelül 200 ember halálát okozták, míg további 18.000-et vettek őrizetbe, és körülbelül 34-37-en tűntek el. 

Ezt követően Ilham nyíltan beszélt az esetről, és közzétette az eltűntek nevét és arcát, ami végül július 14-én házi őrizethez, majd nagyjából öt hétig tartó magánzárkájához vezetett, amíg nemzetközi nyomásra szabadon nem engedték.

Egy másik döntő pillanat akkor jött el, amikor Ilham és lánya, Jewher a repülőtéren voltak, hogy felszálljanak egy amerikai járatra, mert Ilham vendégkutatóként kapott állást az Indiana Egyetemen. A hatóságok megállították, összeverték, őrizetbe vették Ilhamot, míg lányát, Jewhert egyedül az Egyesült Államokba tartó járatra tették. Ez az eset Ilham történetének csúcspontját jelentette. 2013 októberében egy ujgur család lezuhant a dzsipjével a Tienanmen téri Jingshui hídról, melyet felgyújtottak. A kínai kormány terrortámadásnak minősítette a balesetet, melynek következtében Ilham növelte láthatóságát Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok külföldi médiájában, ez viszont ahhoz vezetett, hogy “politikai rendőrök” csapódtak be Ilham autójába november 2-án, amikor épp úton volt a repülőtérre, hogy felvegye az édesanyját.

A hatóságok erőszakot és megfélemlítést alkalmaztak, és családja épségével fenyegetődztek, ha nem hagy fel a külföldi médiával.  Miközben Ilhamot nyomás alá helyezték, hogy hagyjon fel aggodalmainak hangot adásával, Ilham egyre gyakrabban kezdte kifejezni biztonsága miatti aggodalmát barátainak, és némileg prófétai módon telefonon nyilatkozott Mihray Abdilimnek, a Szabad Ázsia Rádió ujgur riporterének, hogy az állambiztonsági ügynökök megnövelt megfigyelése alatt áll és úgy érzi, hamarosan elnémul a hangja. Ezen aggodalmára hivatkozva kérte, hogy utolsó szavait rögzítsék és csak őrizetbe vétele után tegyék közzé.

Letartóztatás, bántalmazás és koncepciós per

2014 januárjában mintegy 20 rendőr razziázott Ilham pekingi lakásán, és verték össze a férfit két kisgyermeke előtt. Őrizetbe vették, és véglegesen letiltották a weboldalát. Másnap Hong Lei, a kínai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy “büntetőjogi őrizetbe vették”. Az őrizetbe vételével kapcsolatos vádakat februárban hozták nyilvánosságra, amikor a Közbiztonsági Hivatal bejelentette, hogy hivatalosan “szeparatizmus” vádjával tartóztatták le, mely egy homályos vád, ami lehetővé teszi a halálbüntetést. Továbbá azzal vádolták, hogy követőket toborzott a weboldala segítségével. Ilham letartóztatása új támogatási hullámot indított, főként azon az alapon, hogy láthatóan a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület függetlenségére irányuló felhívások ellen érvelt, és támogatta, hogy a régió Kína része maradjon. A Foreign Policy weboldal a bizonyítási jegyzőkönyve részeként közzétette elemzését Ilham több archivált cikkéről, és sehol sem találtak a szeparatizmus vagy a függetlenedés nyílt vagy burkolt megemlítését.

Ilhamot öt hónapig nem nyilvános helyen tartották fogva, elzárva a családdal vagy a barátokkal való minden kapcsolattól, és június 26-ig visszatartották attól is, hogy találkozzon ügyvédjével, Li Fangpinggal. Később Li arról számolt be, hogy Ilhamot szándékosan legyengítették azáltal, hogy fogva tartásának első 20 napján bilincsben tartották és március első 10 napjában megtagadták tőle a halal ételt. Ezek a cselekmények a nemzetközi jog megsértésének minősülnek, és vitathatatlanul a kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmód vagy büntetés hatálya alá tartoznak. Sokan azt hiszik és attól tartanak, hogy Ilhamot esetleg meg is kínozták.

Ilham csak nyolc hónapnyi elhamarkodott és igazságtalan tárgyalás után láthatta családját. Szeptember 23-án bűnösnek találták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám ő tagadja az ellene felhozott vádakat.  A tárgyalás során az ügyészek azzal vádolták, hogy Ilham a terroristákat hősökként ábrázolta az osztályaiban, nemzetközivé tette az “ujgur kérdést”, és felhasználta a diákok vallomásait, amelyeket feltételezhetően kényszer hatására tettek. Néhány diákot Ilham letartóztatása után kényszerű házkutatásnak vetettek alá, őrizetbe vettek, és néhányan közülük hosszú időre eltűntek, ezzel segítve az ügyészek kísérletét egy terhelő ügy felépítésére, azt állítva, hogy Ilham nem az a békés ember volt, akinek kikiáltotta magát, hanem veszélyes volt Kína biztonságára, és el kellett hallgattatni azzal, hogy bezárták.

Ilham küzdelme mögött

De miről is szól valójában Ilham Tohti esete? Az ujgur-han feszültségek a Kínai Népköztársaság (KNK) megalapítása óta fennállnak, az időről időre kirobbanó zavargások formájában jelennek meg, ezáltal szigorúbb politikát válta ki az ujgurokkal szemben, különösen azután, hogy Hszi Csin-ping 2013 márciusában átvette a kormány vezetését, majd ugyanazon év decemberében bemutatta a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület “nagy stratégiai tervét”, mellyel kapcsolatban Ilham aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ujgurokra nehezedő nyomás hamarosan növekedni fog. A kínai kormány a kérdést “ujgurkérdésként” vagy “hszincsiangi problémaként” fogalmazta meg, amelyet a kínai történelemben évszázadok óta létező szinifikációs folyamattal próbáltak megoldani, és amely az integráció helyett az asszimiláció előmozdítását vonja maga után.

Később olyan politikával próbálta arra ösztönözni a han kínaiakat, hogy vándoroljanak a régióba, amelyek a hanokat részesítették előnyben az ujgurokkal szemben, és amelyek a társadalmi-gazdasági fejlődés egyensúlyhiányához vezettek. Ilham áldozatul esett annak, hogy Kína cenzúratechnológiát és törvényeket alkalmaz, ahol ma már a Sina Weibo Twitter-szerű alkalmazásának egyetlen bejegyzése is börtönbe juttathatja szerzőjét, ha látszólag kritizálja a kínai kormányt.  Ilham bebörtönzése azt bizonyítja, hogy a kínai kormány nem ismeri el az ujgurok és a han közötti hidat. Válaszul az ujgurok által 2014 márciusában a kunmingi vasútállomáson a han kínaiak ellen elkövetett feltételezett terrortámadásra a kormány “népi háborút hirdetett a terror ellen” és 2014-ben tudósokat, aktivistákat, újságírókat, írókat és emberi jogi ügyvédeket vett célba.

Az ellentmondás abban rejlik, hogy az internet elsődleges eszközként szolgál az emberek földrajzi, társadalmi, kulturális és nyelvi határokon átnyúló összekapcsolására, és amelyen a mai kereskedelem és kommunikáció nagy része zajlik. Ehelyett a kínai kormány “Nagy Tűzfala” megakadályozza a külföldi tartalmak Kínába való belépését, és az internetet elhomályosító eszközként használja a digitális tartalom cenzúrázására és ellenőrzésére Kína imázsának, érdekeinek és politikájának jóváhagyott narratívája szerint, kriminalizálva a “pletykák” online terjesztését, és előzetes regisztrációra kötelez minden olyan online fiókot, amely politikai véleményeket vagy nyilatkozatokat oszt meg.

 

Ezen esszé szerzőjeként és a Broken Chalk-nál dolgozó kollégáimmal együtt szoros affinitást érzek Ilham Tohti és sok más hozzá hasonló ember tragikus történetéhez, mert nekem is van egy személyes blogom, ahol az aktuális globális ügyekkel kapcsolatos aggodalmaimat tárgyalom. A szólásszabadság gyakorlása úgy, ahogyan Ilham tette a “hídblogján” keresztül, nem bűncselekmény, és ezért nem is lenne szabad igazságtalanul terrorista támogatónak, drogkereskedőnek, fegyverárusnak vagy amerikai ügynöknek bélyegezni Ilhamot. Ilham csupán arra törekedett, hogy rávegye az ujgurokat és a hanokat, hogy beszélgetéseket folytassanak, figyelmen kívül hagyják nézeteltéréseiket, és egységesebbé váljanak, mint áltagos mindennapi emberek. Úgy döntött, hogy békés és tájékozott módszerekkel oktat másokat az ujgurokról, akik ellenzik azt a narratívát, amely terroristaként, gonoszként és a kínai társadalom szellemiségére vagy alapjaira nézve biztonsági kockázatként tekint rájuk. 

Ehelyett Ilham a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgurok politikai mártírává vált, számos elismerést kapott az emberi jogok és szabadságok védelméért és kiterjesztéséért,  valamint rávilágított arra a bizonytalan helyzetre, amellyel az ujgurok 2017 óta szembesülnek Kína internálótáboraiban, ahol számos emberjogi jogsértés történik verés, kínzás, nemi erőszak, gyilkosság, kényszermunka és az ujgur nők sterilizálása formájában.

Ilhamra végső soron úgy emlékeznek, mint tájékozott és bátor ember, ki erejét és elszántságát arra használta, hogy harcoljon az ujgur etnikumért, és a kínai hatóságok igazságtalanságával és megfélemlítésével szemben is fellépett. 

*Ha többet szeretne olvasni és megtudni Ilham Tohtiról, van egy nemrégiben megjelent kiadvány, melynek címe: “Mi, ujgurok nem szólunk: Egy bebörtönzött író beszél” (Verso Books). Ez egy sor összegyűjtött esszé és cikk Ilhamtól a fogva tartása előtti időszakból. A puhakötésű és az e-könyv változat a következő címen érhető el: https://bit.ly/3wiP6Mv

 

Írta: Karl Baldacchino

Szerkesztette: Olga Ruiz Pilato 

Fordította: Gyaraki Réka

 

Sources;

[i] Kennedy, H. (2022) ‘We Uyghur’s Have No Say by Ilham Tohti Review – A People Ignored’. The Guardian. Available online from: https://www.theguardian.com/books/2022/mar/09/we-uyghurs-have-no-say-ilham-tohti-review-background-genocide-china [Accessed on 20/03/2022].

[ii] Makinen, J. (2014) ‘China’s Detention of Uighur Professor Ilham Tohti Worries U.S.’. Los Angeles Times. Available online from: https://www.latimes.com/world/worldnow/la-fg-wn-china-detention-professor-20140117-story.html#axzz2qljh0LfJ [Accessed on 19/03/2022]; see also Wong, E. (2014) ‘Uighur Scholar Ilham Tohti Goes in Trial in China on Separatist Charges’. The New York Times. Available online from: https://www.nytimes.com/2014/09/18/world/asia/separatism-trial-of-ilham-tohti-uighur-scholar-begins-in-china.html?_r=0 [Accessed on 19/03/2022]; see also Wertime, D. (2014) ‘An Internet Where Nobody Says Anything’. China File. Available online from: https://www.chinafile.com/reporting-opinion/media/internet-where-nobody-says-anything [Accessed on 19/03/2022]; see also Amnesty International, ‘Academicus Ilham Tohti: Levenslang Gevangengezet’. Available online from: https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/themas/sport-en-mensenrechten/ilham-tohti [Accessed on 19/03/2022]; see also Denyer, S. & Rauhala, E. (2016) ‘To Beijing’s Dismay, Jailed Uighur Scholar Winds Human Rights Award’. The Washington Post. Available online from: https://www.washingtonpost.com/world/to-beijings-dismay-jailed-uighur-scholar-wins-human-rights-award/2016/10/11/d07dff8c-8f85-11e6-81c3-fb2fde4e7164_story.html [Accessed on 19/03/2022]; see also PEN America, ‘Ilham Tohti’. Available online from: https://pen.org/advocacy-case/ilham-tohti/ [Accessed on 19/03/2022].

[iii] Woeser, T. (2009) ‘Interview with Uyghur Scholar Ilham Tohti’. YouTube. Available online from: https://www.youtube.com/watch?v=aQT0iN1nMk8 [Accessed on 19/03/2022]; see also ‘An Internet Where Nobody Says Anything’; see also Johnson, I. (2014) ‘”They Don’t Want Moderate Uighurs”’. China File. Available online from: https://www.chinafile.com/library/nyrb-china-archive/they-dont-want-moderate-uighurs [Accessed on 19/03/2022].

[iv] ‘An Internet Where Nobody Says Anything’; see also ‘To Beijing’s Dismay, Jailed Uighur Scholar Winds Human Rights Award’; see also Tom Lantos Human Rights Commission, ‘Ilham Tohti’. United States Congress. Available online from: https://humanrightscommission.house.gov/defending-freedom-project/prisoners-by-country/China/Ilham%20Tohti#:~:text=Biography%3A%20Ilham%20Tohti%20is%20a,regional%20autonomy%20laws%20in%20China. [Accessed on 19/03/2022].

[v] ) ‘Interview With Uyghur Scholar Ilham Tohti’; see also PEN America (2014) ‘Ilham Tohti: 2014 PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award Winner’. YouTube. Available online from: https://www.youtube.com/watch?v=gm6YLWrnKPw [Accessed 19/03/2022].

[vi] Ibid.

[vii] ‘Ilham Tohti’. United States Congress; see also ‘An Internet Where Nobody Says Anything’.

[viii] known as 7/5 due to it being a sensitive date in China

[ix] ‘They Don’t Want Moderate Uyghurs’; see also PEN America, ‘Ilham Tohti’; see also Tohti, I. (2013) ‘The Wounds of the Uyghur People Have Not Healed’. Radio Free Asia. Available online from: https://www.rfa.org/english/commentaries/wounds-07052013134813.html [Accessed on 19/03/2022]; see also ‘To Beijing’s Dismay, Jailed Uighur Scholar Winds Human Rights Award’.

[x] PEN America, ‘Ilham Tohti’.

[xi] Ibid.; see also ‘They Don’t Want Moderate Uyghurs’; see also Tohti, I. (2013) ‘Uyghur Scholar Tohti Speaks About His Concerns Before Detention’. Radio Free Asia. Available online from: https://www.rfa.org/english/news/uyghur/interview-02072014182032.html [Accessed on 19/03/2022]; see also ‘China’s Detention of Uighur Professor Ilham Tohti Worries U.S.’.

[xii] ‘Uyghur Scholar Tohti Speaks About His Concerns Before Detention’; see also ‘They Don’t Want Moderate Uyghurs’.

[xiii] PEN America, ‘Ilham Tohti’; see also ‘China’s Detention of Uighur Professor Ilham Tohti Worries U.S.’; see also ‘Ilham Tohti’. United States Congress; see also ‘An Internet Where Nobody Says Anything’.

[xiv] ‘An Internet Where Nobody Says Anything’

[xv] Ibid.; see also ‘Uighur Scholar Ilham Tohti Goes in Trial in China on Separatist Charges’; see also Cao, Y. (2014) ‘China in 2014 Through the Eyes of a Human Rights Advocate’. China File. Available online from: https://www.chinafile.com/reporting-opinion/china-2014-through-eyes-human-rights-advocate [Accessed on 20/03/2022].

[xvi] ‘Academicus Ilham Tohti: Levenslang Gevangengezet’; see also ‘An Internet Where Nobody Says Anything’; see also ‘Uighur Scholar Ilham Tohti Goes in Trial in China on Separatist Charges’; see also ‘China in 2014 Through the Eyes of a Human Rights Advocate’.

[xvii] ‘An Internet Where Nobody Says Anything’; see also ‘China in 2014 Through the Eyes of a Human Rights Advocate’; see also ‘China’s Detention of Uighur Professor Ilham Tohti Worries U.S.’; see also ‘They Don’t Want Moderate Uyghurs’; see also ‘To Beijing’s Dismay, Jailed Uighur Scholar Winds Human Rights Award’.

[xviii] PEN America, ‘Ilham Tohti’; see also European Foundation for South Asia Studies, ‘Language, Religion, and Surveillance: A Comparative Analysis of China’s Governance Models in Tibet and Xinjiang’. Available online from: https://www.efsas.org/publications/study-papers/comparative-analysis-of-governance-models-in-tibet-and-xinjiang/ [Accessed on 20/03/2022].

[xix] Ibid.; see also ‘China in 2014 Through the Eyes of a Human Rights Advocate’; see also ‘An Internet Where Nobody Says Anything’.

[xx] ‘An Internet Where Nobody Says Anything’; see also ‘China in 2014 Through the Eyes of a Human Rights Advocate’.

[xxi] Ibid.

[xxii] Ilham Tohti is the recipient of PEN America’s 2014 PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award, the 2016 Martin Ennals Award for human rights defenders who show deep commitment and face great personal risk, Liberal International’s 2017 Prize for Freedom, was nominated in 2019 and 2020 for the Nobel Peace Prize, and awarded in 2019 Freedom Award by Freedom House, the Vaclav Havel Human Rights Prize by the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE), and the Sakharov Prize for Freedom of Thought.

[xxiii] ‘We Uyghur’s Have No Say by Ilham Tohti Review – A People Ignored’; see also ‘Academicus Ilham Tohti.

 

*cover photo taken from: https://www.omct.org/fr/ressources/declarations/ilham-tohti-2016-martin-ennals-award-laureate-for-human-rights-defender

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *