Închisoare pentru inocenți: Prof. Laçiner

Cine e Sedat Laçiner?

Sedat Laçiner este un profesor turc de 49 de ani care  continuă să fie la închisoare din vara lui 2016. Drumul către educație al profesorului Laçiner a început în Turcia unde a absolvit liceul și și-a obținut diploma de facultate în Ankara. Și-a început masterul în Studii Politice în Turcia, dar după ce a primit bursă de la Ministerul Național al Educației, și-a terminat această etapă în Anglia, apoi și-a obținut doctoratul la King’s College University of London. În 1994 Sedat Laçiner a fost desemnat în postul de corespondent al Primului Ministru și a scris numeroase articole până în prezent. A fost membru al Consiliului pentru Educație Superioară, Comitetul Național de Relații Turco-Armeniene și a fost numit director pentru Centrul Strategic de Studii la universitatea  Canakkale Onsekiz Mart în 2003. Din 2004 până în 2010 a fost președintele Institutului Internațional pentru Studii Strategice (USAK). În mai 2011, a fost numit rector al universității  Canakkale Onsekiz Mart la vârsta de 38 de ani, ceea ce îl face cel mai tânăr rector din Turcia. În 2006 a fost recunoscut prin premiul  “2006 Young Global Leader” (“Liderul Tânăr Global din 2006“), făcându-l prima și singura persoană din Turcia nominată pentru titlul la categoria “intelectuali”. Profesorul Laçiner este autorul a 26 de cărți scrise în engleză și turcă. 

Tentativa de lovitură de stat 

Președintele Turciei, Recep Erdogan, are o modalitate de conducere controversată, într-o formă ultra-editată de “democrație”. Erdogan a preluat mass-media, a anulat acuzațiile legale ale miniștrilor- și a familiilor lor- condamnați la închisoare și a fost implicat în scandaluri majore de corupție. În 2014, a condamnat-o pe Fetullah Gulen ca ar fi organizat o “strctură paralelă de stat”, care a fost doar un act de eliminare a competiției. Acțiunile lui au rezultat într-o dezaprobare generală din partea poporului și într-un îndemn de schimbare. În 2016, s-a înâmplat ce era inevitabil- o lovitură de stat. Prin intermediul unei difuzări, o parte din armată a anunțat că  “preia puterea ca să protejeze democrația de Erdogan”. În ciuda eșuării planului și rapidei disipiri a tentativei, sursele locale sugerează că peste 1,400 de oameni au fost răniți, iar numărul morților nu a putut fi identificat. Cei 7,000 de oameni arestați au inclus soldați de rang înalt, judecători și profesori, printre alții. Conform a mai multor surse, lovitura de stat nu a avut succes pentru ca nu a primit suficient suport de la civili, care trebuiau să împingă la fel de arzător pentru schimbare. Când Erdogan a preluat controlul situației, l-a învinovățit imediat pe clericul aflat în America, Fethullah Gulen. Lovitura de stat a fost văzută ca o scuză care i-a  permis președintele actual să îsi consolideze puterea. Peste 20,000 de oameni au rămas în închisoare până în prezent. 

De ce este Sedat Laçiner la închisoare? 

În 2018, Sedat Laçiner a fost condamnat la 9 ani și 4 luni de închisoare. În timpul procesului, câțiva procurori încercau să obțină închisoare pe viață și au ajuns și la a considera pedeapsa cu moartea. Într-una dintre scrisorile lui Laçiner către familia sa, el spune: “Dupa opt luni, nu este o singură probă pentru acuzația lor, anume să fi încercat să distruga guvernul Erdogan.” Laçiner menționează și că nu are acces la avocat și că informațiile propriului proces este ținut departe de el, care conturează clar violarea dreptului la un proces corect și, implicit, violarea unui drept fundamental. Fostul rector a fost acuzat că ar fi făcut parte din mișcarea  “Gülen” și a fost ținut în custodie fără suficiente probe care să îi demonstreze vinovăția. 

Conform familiei lui Laçiner, el a fost acuzat de ofensari teroriste în conexiune cu FETÖ – Organizația Teroristă Fethullah Gülen, care este termenul prin care guvernul turcesc se referă la mișcarea lui Gülen. FETÖ este format de cei care urmează ideile predicatorului moderat-islamist Fethullah Gülen și a fratelui său, Vedat, care este și el un intelectual academic. Amândoi sunt închiși la Çanakkale. 

 

Fără nicio dovadă care să asiste acuzațiile. Peste 200,000 de oameni nevinovați sunt deținuți într-un mod arbitrar de către guvernul turc, ilustrând cum prezumția de nevinovăție nu este unul dintre prioritățile legale ale sistemului Erdogan. 

 

Tradus de Bianca Balea [Imprisonment of the innocent: Prof Laçiner]

Original text by Ivan Evstatiev

Edited by Olga Ruiz Pilato

 

Sources

Malley, B. M. (2017, April 6). Is imprisoned academic a victim of a mass witchhunt? University World News. Retrieved February 22, 2022, from https://www.universityworldnews.com/post.php?story=2016111800050457

TurkeyPurge. (2017, September 25). Turkish professor Sedat Laciner, under pre-trial detention for 26 months, gets 9 years in jail | Turkey Purge. Turkeypurge.Com. Retrieved February 22, 2022, from https://turkeypurge.com/turkish-professor-sedat-laciner-under-pre-trial-detention-for-26-months-gets-9-years-in-jail

www.sabah.com.tr. (2016, July 23). Eski rektör Sedat Laçiner tutuklandı. Sabah. Retrieved February 18, 2022, from https://www.sabah.com.tr/gundem/2016/07/23/eski-rektor-sedat-laciner-tutuklandi

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *