Kamile Wayit, studenă Uyghur din China reținută după ce a postat un videoclip

În noiembrie 2022, proteste pașnice, denumite „protestele foilor albe de hârtie”, au fost declanșate în mai multe locații din China din cauza unui incendiu fatal de  pe 24 noiembrie 2022 și a politicii Chinei de zero COVID în general. Incendiul a provocat moartea a cel puțin zece persoane. În ultimii ani, autoritățile chineze au comis încălcări pe scară largă și sistematice ale drepturilor omului și au vizat studenții, savanții și alți membri ai elitei culturale uiguuri din Artush[1] . Din 2017, 386 de cazuri cunoscute de uiguri internați, dispăruți sau închiși au fost înregistarte.

Acest articol detaliază cazul lui Kamile Wayit și apelul urgent pentru eliberarea ei.

 

Detenția lui Kamile Wayit

Kamile Wayit este o musulmancă uigur în vârstă de 19 ani și studentă  care locuiește în Henan, China. La 12 decembrie 2022, Kamile a fost luată de poliția locală a orașului Artush și reținută după ce s-a întors din Artush (Xinjiang), orașul ei natal, pentru o vacanță de iarnă. Potrivit fratelui lui Kamile, Kewser Wayit, cu sediul în SUA, ea a fost vizată din cauza unui videoclip pe care l-a postat online cu privire la protestele foilor albe de hârtie.  La 2 februarie 2023, Kewser Wayit a sunat și a cerut autorităților chineze să îi elibereze imediat sora și să o lase să vorbească cu el. El a declarat că sora lui este „nevinovată și nu a comis nicio crimă” [2] .. De acum, Kamile se află în detenție din decembrie 2022. Mai mult, nu are voie să aibă niciun contact cu familia ei sau să aibă un avocat la alegere. În plus, Kamile poate fi supusă torturii și altor rele tratamente.

Apel urgent pentru eliberarea lui Kamile

Motivele detenției lui Kamile sunt neclare, iar arestarea lui Kamile ridică probleme cu privire la libertatea discriminării și libertatea de opinie și exprimare. Prin urmare, Kamile ar trebui eliberată imediat, cu excepția cazului în care există dovezi suficiente, credibile și admisibile că ea a săvârșit o infracțiune penală recunoscută la nivel internațional. Mai mult, în așteptarea eliberării, locul unde se află Kamile ar trebui să fie eliberat și ar trebui să i se permită acces regulat la familia ei și la un avocat la alegerea ei. De asemenea, în așteptarea eliberării sale, ar trebui să se asigure că Kamile are acces la îngrijire medicală adecvată și nu este supusă torturii și altor rele tratamente.

Ia măsuri!

Amnesty International, o organizație non-guvernamentală care susține drepturile internaționale ale omului, a cerut să se acționeze sub forma redactării unui apel sau semnării unei petiții. Înregistrând o contestație sau semnând petiția, o poți ajuta pe Kamile și să încerci să-i protejezi bunăstarea. Vă rugăm să mergeți în China: un student uigur reținut pentru că a postat un videoclip de protest: Kamile Wayit – Amnesty International pentru a vedea modelul de scrisoare pentru scrierea unei contestații sau accesați Link pentru a semna petiția.

Concluzie

Acest articol a discutat despre țintirea studenților, cercetătorilor și a altor membri ai elitei culturale uigure din Artush, acordând o atenție deosebită cazului lui Kamile Wayit, cum ar fi Amnesty International, Broken Chalk solicită acțiuni și nevoia urgentă de eliberare a lui Kamile.

În plus, Broken Chalk solicită guvernului Chinei să elibereze imediat toți cei reținuți și condamnați pentru etnie, religie sau exercitarea pașnică a drepturilor fundamentale ale omului. În plus, Broken Chalk face apel la comunitatea internațională să condamne de urgență persecuția inadmisibilă de către guvernul chinez a intelectualilor uiguri

 

Scris de Asha Ouni

 

 

[1] UHRP, “Detained and Disappeared: Intellectuals Under Assault in the Uyghur Homeland”, March 2019, available at: Microsoft Word – UHRP_Intellectuals Report Update 3.docx (accessed on 12/04/2023).

[2] RFA, “U.S.-based Uyghur man calls on China to release his 19-year-old sister”, Jane Tang for RFA Mandarin, 26/01/2023, available at: US-based Uyghur man calls on China to release his 19-year-old sister — Radio Free Asia (rfa.org) (accessed on 12/04/2023).

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *