Sajtóközlemény: Az oktatás nemzetközi napja 2023

2023 Január 24

 

Idén január 24-én a Broken Chalk meghívja Önt, hogy csatlakozzon hozzánk és ünnepeljük együtt az oktatás nemzetközi napját.

Ezen a napon elismerjük az idei oktatáspolitikai eredményeket, ugyanakkor figyelembe vesszük a COVID-19 világjárvány által okozott folyamatos kihívásokat, a fegyveres konfliktusok globális növekedését, a szólásszabadság fokozott korlátozását és a globális gazdasági válságot, amely hozzájárult az oktatásfinanszírozás és az oktatási színvonal csökkenéséhez, illetve a beiratkozási arány visszaeséséhez. Mi, a Broken Chalk, mindennél jobban reméljük, hogy a globális civil szervezetek közösségét az oktatás iránti kollektív elkötelezettségünk megkétszerezésére vezethetjük.

Először is térjünk ki arra, hogy a Broken Chalk hogyan járult hozzá pozitívan az oktatás emberi jogként való megvalósításához 2022-ben. Ebben az évben a Broken Chalk jelentős kutatást végzett a több mint 25 ország előtt álló oktatási kihívásokkal kapcsolatban, beleértve a finanszírozási problémákat, a beiskolázást, a faji és etnikai hovatartozást, a társadalmi-gazdasági megoszlást, a nemek közötti egyenlőséget, a fogyatékkal élő diákok hozzáférhetőségét az oktatáshoz, a diplomások foglalkoztatási arányát és a fiatal felnőttek szakképzéshez való hozzáférését. Ezek az oktatási kihívásokról szóló jelentések, amelyeket weboldalunkon és közösségi média platformjainkon vannak közzétéve, felhívták a figyelmet bizonyos országok legégetőbb oktatási problémáira vagy a legpozitívabb oktatási kezdeményezésekre.

Ezenkívül a Broken Chalk új jelentéssorozatba kezdett, amely összefoglalja és elemzi az Európai Unió 2021-es bővítési csomagját a Nyugat-Balkánra és Törökországra vonatkozóan. Konkrétan, ez a sorozat hét jelentést készített, minden egyes csatlakozási szándékkal foglalkozó országról egyet, felhívva a figyelmet arra, hogy az EU milyen területeken javasolt alapvető reformokat. Mindegyik jelentés az érintett ország oktatáspolitikáját, a gyermekek jogainak tiszteletben tartását, a társadalmi-gazdasági egyenlőséget és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést vizsgálta az EU-bővítési csomag mérőszámai és értékelései szerint. Ennek eredményeként a jelentések kritikus párbeszédeket indítottak arról, hogy az EU által javasolt reformok milyen hatással lesznek az oktatásra.

Végezetül, a Broken Chalk részt vett az Egyesült Nemzetek éves egyetemes időszakos felülvizsgálatában (angolul Universal Periodic Review, röviden UPR), ahogyan már a szervezet 2020-as megalakulása óta is minden évben résztvett. Az UPR egy egyedülálló folyamat, amelynek során az államok egy szakértői értékelésben, valamint más államok emberi jogi politikáinak és eredményeinek figyelembevételével foglalkoznak és kezdeményeznek párbeszédet egymással. A párbeszéd elősegítése érdekében a civil szervezeteket és a nemzeti emberi jogi intézményeket felkérik, hogy nyújtsanak be nyilatkozatokat és jelentéseket az érintett ország emberjogi politikájáról és eredményeiről. Ebben az évben a Broken Chalk 30 országra vonatkozóan nyújtott be beadványt az UPR-hoz. Ezek a beadványok létfontosságúak az UPR-gyakorlat szempontjából, mivel bizonyos kiválasztott megjegyzéseket és javaslatokat közvetlenül a vitafórumra küldenek. Ebben a körben a Broken Chalk számos ajánlását elfogadta a UPR, ami azt jelzi, hogy a Broken Chalk eredményes vitát generál az emberi jogi közösségen belül, és kézzelfoghatóan hozzájárul a reformokhoz azokban az országokban, ahol az emberi jogok megsértése rendszeresen előfordul.

Most pedig bemutatjuk hogyan tervezi a Broken Chalk kutatással, jelentésekkel és figyelemfelkeltéssel bővíteni folyamatban lévő munkáját. A jövőben is folytatni fogjuk az oktatási kihívásokról szóló jelentéseinket, remélhetőleg a világ új területeire is kiterjesztve. A tervek szerint további 35 országra vonatkozó jelentések fognak készülni, ismét figyelembe véve az állam, az oktatási bürokrácia, az iskolák és a diákok előtt álló kihívásokat. Ismét részt veszünk a UPR-ban 2023-ban és további 39 országra vonatkozóan tervezünk jelentést benyújtani. Ezen túlmenően 2023-ban új kezdeményezéseket is tervezünk annak érdekében, hogy az oktatás mint emberi jog még több ember számára biztosítva legyen. Reméljük, hogy új projektekbe kezdünk, beleértve az új jelentéssorozatokat és proaktív projekteket helyi és globális partnerekkel egyaránt.

Ma, az Oktatás Nemzetközi Napján, amikor az új év még mindig friss, a Broken Chalk továbbra is az oktatási intézmények és diákok mai problémáira összpontosít. A globális civil társadalomnak és civil szervezeteknek egymással együtt kell működniük az oktatás jövőjének átalakítása érdekében. Reméljük, hogy párbeszédet kezdeményezhetünk a mindenki számára egyformán elérhető oktatás és az oktatás minőségének erősítéséről, az oktatási erőforrások digitális átalakulásában való eligazodásról, a tanárok támogatásáról, valamint egy biztonságos és fenntartható platform szavatolásáról a hallgatói hangok számára. Ezen az oktatás nemzetközi napján gondolja át, hogyan járulhat hozzá e célok eléréséhez magánszemélyként és egy globális emberjogi közösség tagjaként. Az oktatás egyrészt emberi jog, másrészt a fenntartható fejlődés, a politikai harmónia és a társadalmi kohézió kulcsa. Boldog az oktatás nemzetközi napját!

Írta,

Broken Chalk

Fordította,
Réka Gyaraki

 

English Version : https://brokenchalk.org/press-release-international-day-of-education-2023/

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *