Burgimi i te pafajshmit

Kush eshte Sedat Laçiner?

Sedat Laçiner është një profesor turk i lindur në Kirkale të Turqisë. Ai është 49 vjeç dhe ndodhet në burg që nga vera e vitit 2016. Rruga arsimore e profesor Laçinerit filloi në Turqi, ku mbaroi shkollën e mesme dhe diplomën bachelor në Ankara. Ai filloi masterin në Shkenca Politike në Turqi, por pasi mori një bursë nga Ministria e Arsimit Kombëtar, mbaroi studimet në Mbretërinë e Bashkuar. Pas përfundimit të masterit në vitin 2001, ai mori doktoraturën në King’s College University të Londrës. Në vitin 1994 Sedat Laçiner u emërua korrespondent i Kryeministrit dhe deri më sot ka shkruar shumë artikuj. Ai ishte anëtar i Këshillit të Arsimit të Lartë (YÖK), Komitetit Kombëtar të Marrëdhënieve Turko-Armene (TEİmK) dhe u emërua drejtor i Qendrës për Studime Strategjike në Universitetin ÇanakkaleOnsekiz Mart në vitin 2003. Nga viti 2004 deri në 2010 ai kryesoi Institutin Ndërkombëtar për Studime Strategjike (USAK). Më 15 mars 2011 Laçiner u emërua rektor i Universitetit të Çanakkalës Onsekiz Mart (ÇOMU) në moshën 38-vjeçare, gjë që e bëri rektorin më të ri në Turqi. Në vitin 2006 ai u nderua me çmimin “2006 Young Global Leader” dhe është ende personi i parë dhe i vetëm në Turqi që është nominuar për një titull në fushën “intelektuale”. Profesor Laçiner është autor i 26 librave në gjuhën turke dhe angleze.

Perpjekja per Grusht Shteti ne Turqi

Presidenti i Turqisë, Recep Erdogan, ka një stil të diskutueshëm të udhëheqjes. Është një formë e dyshimtë e demokracisë. Me marrjen e presidencës, Erdogan mori përsipër median, hoqi akuzat për ministrat e qeverisë të dënuar më parë dhe familjet e tyre dhe është përfshirë në një skandal të madh korrupsioni. Në vitin 2014, ai akuzoi Fetullah Gulen për organizimin e një “strukture shtetërore paralele”, e cila ishte një akt i eliminimit të konkurrentëve. Veprimet e tij kanë rezultuar në mosmiratim të gjerë dhe nxitje për ndryshim. Në vitin 2016, ndodhi e pashmangshmja – ndodhi një grusht shteti. Përmes një transmetuesi, një fraksion i ushtrisë njoftoi se “kishte marrë pushtetin për të mbrojtur demokracinë nga Rexhep Erdogan”. Pavarësisht dështimit të tij dhe zhdukjes së shpejtë, burimet sugjerojnë se kishte mbi 1,400 të plagosur dhe disa të vdekur gjatë procesit. 7,000 personat e arrestuar përfshinin ushtarë, gjyqtarë dhe mësues të rangut të lartë, ndër të tjera. Sipas burimeve të ndryshme, grushti i shtetit nuk pati sukses sepse nuk pati mbështetjen e duhur nga qytetarët civilë, të cilët duhej të shtynin “ndryshimin”. Kur Erdogan mori kontrollin mbi situatën, ai fajësoi menjëherë Fethullah Gulen me bazë në SHBA. Grushti i shtetit gjithashtu shihet kryesisht si një justifikim për presidentin aktual të Turqisë për të konsoliduar pushtetin e tij. Fetullah Gulen është i lirë, por mbi 2000 njerëz mbeten të burgosur.

Pse eshte Sedat Laçiner ne Burg?

Në vitin 2018, Sedat Laçiner u dënua me 9 vjet e 4 muaj burg. Gjatë procesit, disa prokurorë kërkuan burgim të përjetshëm dhe u ngritën diskutime për rivendosjen e dënimit me vdekje. Në një nga letrat e Laçinerit drejtuar familjes së tij, ish-rektori shprehet: “Pas tetë muajsh nuk ka ende asnjë provë të vetme ligjore për akuzën, përkatësisht tentativën për largimin e qeverisë Erdogan. Aktakuza madje pranon se nuk kam asnjë veprim, sjellje apo aktivitet të dhunshëm apo të dhunshëm.” Ai gjithashtu deklaron se nuk kishte akses tek një avokat dhe se dosja e tij ishte mbajtur larg tij, gjë që përbën shkelje të së drejtës së tij për një gjykim të drejtë dhe si e tillë, një nga të drejtat e tij themelore të njeriut. Ish-rektori u akuzua si pjesë e lëvizjes “Gylen” dhe u mbajt në paraburgim pa prova të mjaftueshme që vërtetonin përgjegjësinë e tij.

Sipas familjes së Laçinerit, ai është akuzuar për vepra terrorizmi në lidhje me FETÖ – Organizatën Terroriste Fetullah Gylen, që është termi që qeveria përdor për t’iu referuar lëvizjes Gylen. FETÖ përbëhet nga ndjekësit e predikuesit të moderuar islamik Fethullah Gylen dhe vëllai i tij, Vedat, i cili gjithashtu është një akademik, por nuk është dhënë asnjë detaj se çfarë ata supozohet të kenë bërë për të garantuar akuzën. Të dy mbahen në Burgun e Mbyllur të Tipit E Çanakkale (Malley, 2017).

Akuzat përfshijnë se lëvizja Gylen ishte një “akt i armatosur terrorist”, por deri më sot nuk ka asnjë provë për të mbështetur këto akuza. Pavarësisht pikëpamjeve të Erdoganit, bota po mban një qëndrim në favor të atyre që vuajnë nga regjimi i tij i hekurt. Fatkeqësisht, ka mbi 2,000 njerëz të pafajshëm të arrestuar në mënyrë arbitrare – një numër që ilustron se si prezumimi i pafajësisë nuk është shqetësimi i qeverisë turke.

Teksti original nga Ivan Evstatiev

Edituar nga Olga Ruiz Pilato

Perktheu: Xhina Cekani Imprisonment of the innocent: Prof Laçiner

 

Sources

Malley, B. M. (2017, April 6). Is imprisoned academic a victim of a mass witchhunt? University World News. Retrieved February 22, 2022, from https://www.universityworldnews.com/post.php?story=2016111800050457

TurkeyPurge. (2017, September 25). Turkish professor Sedat Laciner, under pre-trial detention for 26 months, gets 9 years in jail | Turkey Purge. Turkeypurge.Com. Retrieved February 22, 2022, from https://turkeypurge.com/turkish-professor-sedat-laciner-under-pre-trial-detention-for-26-months-gets-9-years-in-jail

www.sabah.com.tr. (2016, July 23). Eski rektör Sedat Laçiner tutuklandı. Sabah. Retrieved February 18, 2022, from https://www.sabah.com.tr/gundem/2016/07/23/eski-rektor-sedat-laciner-tutuklandi